5 tipikus alak a kutyafuttatóban

Körbenéztünk a városi kutyafuttatókban, de ezúttal nem a kutyákban gyönyörködtünk, vagy a berendezést térképeztük fel, hanem a gazdikat figyeltük fél szemmel, és azt állapítottuk meg, hogy 5 típusba lehet őket sorolni. Te melyikbe tartozol?

A pletykarovat

Más néven a bio-térfigyelők: a lakótelep idős emberei. Általában délután, az ebéd utáni pihenő után, de még a kedvenc esti sorozat előtt jelennek meg a kutyafuttatóban, minél többen. Leülnek a padra, elbeszélgetnek az élet nagy dolgairól, az őket érintő problémákról és az őket érő mindennapi atrocitásokról. Ezeket a beszélgetésnek álcázott monológokat csak akkor hajlandóak félbeszakítani, ha a futtató előtt elfut egy „neveletlen” , esetleg megjelenik a kerítés másik oldalán egy fiatal férfi vagy nő, az övéknél jóval nagyobb kutyával. Ilyenkor vagy azonnal ölbe kapják kedvenceiket, akikkel addig amúgy nemigen foglalkoztak, vagy rászólnak az idegenre, hogy nevelje meg a póráz végén ugató kutyáját, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy az ő kutyáik már kiszaggatták a futtató kerítését. Azt a kérdést, hogy mégis meddig kívánják elfoglalni a kutyafuttatót, eleresztik a fülük mellett, és csacsognak tovább az élet nehéz dolgairól, mint például a legjobb fánkrecept titkáról.

A csajozók/pasizók

Ők azok, akik vagy a családtól, vagy valamelyik havertól, barinőtől kapták „kölcsön” a kutyát, míg az elutazik, de hamar rájöttek, mennyire vonzza egy eb az ellenkező nemet. Már amelyik. Ők legtöbbször tip-top felöltözve, a padon ülve, telefont nyomkodva várják az áldozatot, a kutyától biztos távolságra, nehogy piszkosak legyenek. Persze amint belép egy szemrevaló idegen, rögtön Fifike lesz a legjobb barátja, és csak reménykedik benne, hogy valóban így hívják a kutyát, vagy legalábbis hallgat rá. Persze az érdeklődő kérdésekre blöfföl valami választ, majd a lehető leghamarabb igyekszik a kutyáról önmagára terelni a témát.

A sunnyogók

Általában 13-19 éves kor közöttiek, akiknek a szüleik „szigorúak”. Kutyasétáltatás címén azonban (a kutya méretétől függően) órákra el lehet tűnni az árgus szemek elől, találkozni az eltiltott pasival/barátnővel, dohányozni, inni pár sört a nehéz iskolai nap után, vagy ellógni a házimunkát. Néha kisgyerekkel is megfigyelhető ez a jelenség, ha valakinek nincs kutya a családjában, viszont van egy öcsi/hugi, aki él-hal az állatokért.

A bratyizós

Aki csak azért jár a futtatókba, hogy minél több embert és kutyát megismerhessen. Általában abszolút szocializálatlan, neveletlen kutyával, de annál nagyobb önbizalommal rendelkező egyén, aki szerint az ő kutyájával semmi gond nincs az égvilágon, és mindenki, aki mást állít, hülye. A futtatóban szabadon engedi kutyáját, majd telefonál, sms-ezik, chatel egyfolytában, miközben drága szeme fénye felássa a fél futtatót, vagy az idegeire megy az összes többi állatnak és embernek. Dolga végeztével aztán – kutyája összes ürülékét maga mögött felejtve – boldog vigyorral int, és egy „ma is jót bandáztunk!” felkiáltással távozik, nyomában a még mindig energikus kutyájával.

Az igazi kutyás

242-BLL-

Neme, kora változó, legtöbbször kényelmes, „kutyás” öltözékben találod meg a futtatóban, többnyire akkor, amikor – még, vagy már – mindenki más alszik. Minden más esetben vagy dolgozik, vagy túl meleg van odakint, vagy csak nincs szabad futtató, amit a valódi céljára tudna használni. Őt többnyire labdával, frizbivel, vagy kötéljátékkal a kezében találod meg, aminek a másik végén mindig ott a kutyája. Ő az, aki a padot a póráz és a pulcsi tárolásán kívül alig használja, viszont órákig van a futtatóban, a végén pedig egy alaposan lefárasztott kutyát vonszol hazáig. Nem szívesen kommunikál mással, mint hasonló öltözékben várakozó másik Igazi Kutyással. Előfordulhat, hogy többedmagával jelenik meg, ez esetben biztos lehetsz benne: ha csatlakozol, igazán rendes embereket ismerhetsz meg.

Természetesen mindegyik típusban vannak rendes és kevésbé rendes emberek, így nem ítélhetünk azonnal. Tartsd be a kutyafuttatók írott és íratlan szabályait, beszélgess más kutyásokkal, fogadd meg a jó tanácsokat, és szűrd ki a rosszakat. Ami pedig a legfontosabb: élvezd a kutyáddal töltött időt!

Te beletartozol valamelyik típusba? Esetleg ismersz olyat, ami nem került bele a cikkbe? Mesélj nekünk róla kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.