A kutyaruha évszázadai – mióta viselnek a kutyák ruhát?

Ha azt hiszed, hogy a kutyák öltöztetése egy kortárs divat, nagyot tévedsz! A kutyák mintegy 12 000 éve társai az embernek, és úgy tűnik, a kétlábúak ez idő alatt szinte végig sokat foglalkoztak négylábú barátaik “dekorálásával”. Ma már a gondos gazdik a neves divattervezők által tervezett gyémántos luxusruhák, sportos neoprén kutyaruhák és ötletes sapkák, sálak, sőt napszemüvegek között is válogathatnak, de a történelmi kutyadivatra is érdemes egy pillantást vetni.

Divatos kutyák az ókorban

kutyaruhaA képen látható nagyjából 2500 éves egyiptomi nyakörv még ma is menőnek számítana bármelyik kutyafuttatón. Az egyiptomiak szent állatnak tekintették a kutyákat, ennek megfelelően állataik gazdagon díszített, művészi nyakörvekben élték kutyaéletüket.

A kutyák az ókori görögöknek és rómaiaknak is nagy kedvencei voltak, bár ebben az időszakban már úgy tűnik, inkább a praktikum volt a fő szempont, nem a divat.

Kutyaruha vagy kutyapáncél?kutyaruha

A középkortól kezdve kettévált a divatből viselt és a praktikus célokat szolgáló kutyaruha.

Mivel a háborúknak a kutyák is aktív résztvevői voltak, gondoskodni kellett az ő védelmükről is. A XV. században a lovagok páncéljához hasonló, fém kutyapáncélok készültek a harci kutyák számára. Később persze a jobb és kutyabarátabb anyagok terjedtek el, de a mai golyóálló kutyamellények, gázmaszkok és hővédő öltözékek ősei ebből a korból származnak.

A kutyaruha tündöklése – kutyadivat a szalonokban

kutyaruha
Jagelló Anna magyar királyné és kedvenc kutyusa

Az európai királyi udvarok lakóiként egyes kutyák már-már ékszerszámba menő nyakörveket viseltek, de a XIX. század előtt csak egy-egy kabátkáról születtek ábrázolások.

Az 1700-as évek végétől kezdve viszont még a polgári rétegben is szokássá vált a kedvencként tartott kutyák öltöztetése,  egy Paul Mégnin nevű ember például ” A mi kutyáink” címmel könyvet is írt az ölebek illendő öltöztetéséről.

Szerinte egy úri kutya számára az alábbi 4 szett kutyaruha szükséges:

  1. Egy öltözék a délutáni látogatásokhoz
  2. Egy öltözék estére
  3. Egy öltözék utazáshoz
  4. Egy öltözék a strandra – azaz egy fürdőruha
kutyaruha
Fiatal nő és (díszruhába bújtatott) kutyája, XVIII. sz.

A mai úszómellényekkel ellentétben ezek strandruhák inkább a gazdik ízlését, és nem a praktikumot vagy a biztonságot szolgálták. Mai fejjel a kutyák számára készült házikabát szerepét is nehéz megérteni,

A túlzó kutyaöltözetek ellen a XX. század elején már több állatvédő szervezet is szót emelt, így a napjainkra kialakulhattak a kutya számára is kényelmes, biztonságos és az emberek szemének is kellemes öltözékek.

Mi hiszzük, hogy az állat nem divatcikk, ezért az általunk forgalmazott kutyaruhák első sorban a kényelmet és a biztonságot szolgálják, akár extrém körülmények között is: hidegben, a strandon, sötétben, esőben és minden olyan helyzetbgen, ami egy sportos eb életében előfordulhat.

Ismerd meg jobban, kattints!
izi-kutyamelleny-23

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.