A leggyakoribb kölyökkori kutya betegségek és tüneteik

Kölyökkutyád van, és szeretnéd tudni, milyen veszélyek leselkednek rá? Jó lenne tudnod a jeleket, hogy mihamarabb állatorvoshoz fordulhass, ha baj van? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kölyökkori betegségeket és tüneteiket, megbízható állatorvosok segítségével, hogy te is felkészült gazdi lehess!

A kutyákra rengeteg vírusos, bakteriális és élősködők általi veszély leselkedik, legfőképpen kölyök korban. Ilyenkor az immunrendszerük nem minden esetben képes védekezni, így könnyű célponttá válik számos kórokozó számára. Melyek ezek?

Parvovírusos bélgyulladás

A fiatal kutyák legveszélyesebb fertőző betegsége, a rettegett parvo. Ez az agresszív, gyors lefolyású betegség állatorvosi ellátás mellett is magas halálozási aránnyal rendelkezik. Nagyobb létszámú oltatlan állat esetén (pl. gyepmesteri telep, kisebb, vidéki menhelyek) hamar vírussá alakul, mely a fertőzött bélsárral terjed.
Tünetei: A parvovírusos bélgyulladás egy ideig tünetmentes, majd levertség, bágyadtság és étvágytalanság jelentkezik a kutyánál. Ezt hirtelen fellépő, magas láz követi, innentől kezdve pedig felgyorsulnak a tünetek. Sokszor egymást követő heves hányás, hasmenés, mely mind egyre hígabbá, vizesebbé válik, és kifejezetten büdös. Ennek következtében igen hamar súlyos kiszáradás következhet be, kölykök esetében pedig gyakori a szívizomgyulladás okozta, hirtelen halál is.
Megelőzés: A vírus megelőzhető a kölyök 6-7 hetes korában elkezdett vakcinázással, illetve felnőtt korban az évente beadott kombinált oltással.

Szopornyica

Ez a vírusos megbetegedés kölyökkutyák számára halálos kimenetelű is lehet, azonban felnőtt kutyákban is maradandó károsodást okozhat.
Tünetei: Fiatal kutyáknál hirtelen jelentkeznek a súlyos tünetek, idősebb korban elhúzódóbban. Fiatal kutyák esetén magas láz, idősebbeknél csupán hőemelkedés jelentkezik első körben. Ezt követi a bágyadtság, levertség, étvágytalanság, majd a hurutos szem- és orrfolyás. Bakteriális felülfertőzöttség esetén gennyes orrváladék, sokszor hasmenés és hányás jelentkezik, ami súlyos kiszáradást okoz. Jellemzők továbbá az idegrendszeri tünetek: egy-egy izomcsoport görcse, súlyosabb esetben bénulása.
Megelőzés: A kölyökkutyáknál 2-3 hónapos korban beadott kombinált védőoltással, majd azok éves szinten történő ismétlésével megelőzhető az állat felnőttkorában is.

Bőr- és szívférgesség

A klímaváltozás okán már nálunk is elterjedtek az olyan, különböző vérszívók által okozott fertőzések, mint a bőr- és szívférgesség.
Tünetei: Bőrférgesség esetén különböző, jól kitapintható gócok jelentkeznek a bőrön, szívférgesség esetén köhögés, levertség és kitágult, megnagyobbodott has a jellemző tünet. Az előbbi könnyen, utóbbi nehezebben kezelhető betegség, melyek közül az utóbbi rendelkezik magasabb halálozási aránnyal. Mindkét fertőzés veszélyt jelent a felnőtt kutyákra is.
Megelőzése: Megfelelő minőségű, élősködők (bolha, szúnyog, kullancs) elleni nyakörv, spot on vagy csepp, spray rendszeres használata, kiváltképp a nyári, tóparti fürdőzések, erdei kirándulások alkalmával.

Kullancsfertőzések (babesiosis, lyme-kór)

Mindkét betegség kullancs által jut a kutya szervezetébe, súlyos, sokszor halálos tüneteket okozva az állatnak.
A babesiosis tünetei: Általában a kullancscsípés utáni egy hétben jelentkeznek, először hirtelen, magas láz, levertség és étvágytalanság. Ezt követően vérszegénység, barnásra színeződött vizelet jelentkezik, ugyanis a vérélősködő a vörösvértestekben szaporodik. Ezt követően a vérfesték a véráramba jut, ezáltal sárgaságot, sárga nyálkahártyákat okozva a veseelégtelenség tüneteit mutathatja. Ez sok ivással, vizelettel és hányással jár.
A lyme-kór tünetei: A csípés után hetekkel, akár hónapokkal később is jelentkezhet, a bőrelváltozás kutyáknál nem, csak embereknél jelentkezik. Láz nem, azonban gyakori hőemelkedés jellemzi, illetve a hátsó végtagok bénulása, sántaság. Gyakori az állapotingadozás, bágyadtság és étvágytalanság. Megelőzésük: Minden esetben megfelelő minőségű, élősködők elleni nyakörv, csepp, spot on vagy spray használata, illetve a megfelelő vakcinázás!

Nagyon fontos, hogy ha bármelyik tünetet észleled kedvenceden, azonnal keresd fel az állatorvosodat! Jobb egy felesleges látogatás, mint egy elmulasztott kezelés. Ne próbáld meg az interneten olvasottak alapján diagnosztizálni és kezelni az állatot, hiszen a legjobb szándékú cikkek sem tudnak személyre szabott segítséget adni. Az állatorvosnak diplomája van ebből, ő garantáltan tudni fogja, mi a jó a kutyádnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.