Becsengettek – hogyan válassz kutyaiskolát?

Egyáltalán szükséges a kutyaiskola? A nevelést és a szocializációt érdemes minél korábban, még a rossz szokások kialakulása előtt elkezdeni, akár 2-3 hónapos korban is. Ilyenkor azonban még a kiskutya nem kapta meg az összes szükséges oltást, ezért az állatorvosok nem ajánlják, hogy közösségbe vigyük. Utána viszont beköszönt a nehéz kamaszkor, ami kutyák esetében szerencsére rendszerint nem éveket, pusztán hónapokat jelent.

A legtöbben ilyenkor iratkoznak be kutyájukkal együtt egy kutyaiskolába, és nagyon jól teszik: a megfelelő oktatás sokat segíthet a viselkedési problémák megelőzésében és kezelésében. Szocializációs szempontból is jó ötlet a kutyaiskola: minden fiatal kutyának fontos megszoknia más kutyák és emberek jelenlétét, illetve az új, ingergazdag helyzetekhez való alkalmazkodást.

Mit tanít a kutyaiskola?

Ne gondold, hogy a kutyaiskolában csak a kutyák tanulnak, neked is sok mindent meg kell majd jegyezned. Sőt, egy jó kutyaiskola inkább nevezhető lenne gazdiiskolának is. A legtöbb kutya ugyanis annyira fegyelmezett, amennyire az gazdája is az tud lenni.

Az alap engedelmességi tréningen a kutya megtanul ülni, feküdni, láb mellett sétálni, gyakorolni fogjátok a behívást és a társaságban való helyes viselkedést.

Ha viszont komoly gondok vannak a kutyával, például extrém mértékű agresszivitás, idegesség, állandó ugatás, azt csoportos foglalkozás keretében nem valószínű, hogy meg fogja oldani a kutyaiskola. Érdemes ezekben az esetekben kutyapszichológus tanácsát kérni.

kutyaiskola

Tökéletes kutyaiskola! Hogyan találd meg?

A jó kutyaiskola híre szájhagyomány útján is terjed. Érdemes megkérdezni más környékbeli kutyatartókat, az állatorvost, az állateledel bolt eladóját vagy például a kutyakozmetikust, hogy van -e valamilyen tippjük. Sokszor olyasmit is megtudhatsz tőlük a kinézett kutyasuliról, amit egyébként nem szívesen reklámoznának.

További támpontok lehetnek:

  • Mennyire képzettek az oktatók? Tudják -e bizonyítványokkal igazolni a hozzáértésüket?
  • Mióta foglalkoznak kutyakiképzéssel? Van -e legalább néhány éves tapasztalatuk? A kutyakiképzésre különösen igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert.
  • Szimpatikusak? Jól megértitek -e egymást a stábbal, professzionálisnak tűnnek -e?
  • Meg lehet -e nézni kötelezettség nélkül egy tanórát? Figyeld meg, milyenek a módszereik, mennyire tűnnek vidámnak a kutyák és a gazdáik.

Ha megvan a megfelelő kutyaiskola, ideje belevágni! Csak nyerhettek vele, te is, és a kutyád is.

Indulás előtt persze jól teszed, ha gondoskodsz a megfelelő felszerelésről is: válassz kényelmes és strapabíró nyakörvet vagy hámot, illetve hozzá illő oldaltáskát, amiben például a jutalomfalatokat, a kislabdáját vagy a klikkert tarthatod.

Mentés