Extrém kutyasportolók a világból – a te ebed kibírná?

Volt már szó a kutyás sportokról , most azonban ennek a másik oldalát mutatjuk be nektek, amikor a kutyák tanulják meg az emberi sportokat. Fogadjátok szeretettel a mára méltán híressé vált négylábú sportolókat.

Egy kutyának sem könnyű megtanulnia még a kutyás sportokat sem: rengeteg gyakorlás, tanulás és munka van mögötte. Hát még, ha az eb emberi sportot űz! Nem tudjuk, hogy az alábbi produkciókból melyik veleszületett és melyik tanult tehetség, egy azonban biztos: a látványuk egyszerűen lenyűgöző! Hoztunk neked ma néhány ízig-vérig atlétikus kutyát, akik arról híresültek el, hogy extrém módon űzik a sportot:)

Petey, a kosaras

Petey egy border collie, aki a gazdája segítségével kiaknázta ugróképességeit, és megtanult röplabdázni. Nem is akárhogyan: mára már saját YouTube csatornáján követhetjük edzéseit és játékait. Gazdájával minden esetben puha labdával játszanak, ami nem sérti Petey orrát, illetve speciális csizmája a lábait is megvédi az esetleges sérülésektől. Petey és gazdája olyan szintre fejlesztették a közös sportot, hogy egy oda-vissza adogatásban röplabdával már 32 passzt lenyomnak egyhuzamban, Petey pedig a kosárpalánkba is beletalál szinte bármikor.

Itt találod a kosaras videóit:

[av_video src=’ https://www.youtube.com/watch?v=FE-iEVK_Yf0′ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ av_uid=’av-218xems’]

És itt röplabdázik:

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=_kI9xhIJTFk ‘ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ av_uid=’av-1jpnhx0′]

Tillman, a deszkás

Egy angol bulldog általában arról híres, hogy röfögve, nyáladzva alszik és lustálkodik egész nap a kanapén. Tillmant kivéve. Tillman ugyanis gazdája szenvedélyének hódolva, megtanult gördeszkázni, méghozzá nem is akárhogyan. Bár már évek óta a szivárvány-híd másik oldaláról gondol gazdájára, a Guiness-rekordok könyvében a mai napig ő birtokolja a „Világ leggyorsabban gördeszkázó kutyája” címet. Tillman ugyanis nem csak rajta marad az ellökött gördeszkán, de saját magának is hajtja, bármelyik oldalon!

Jumpy és TreT, a parkour bajnokai

Két külön egyéniség, két külön gazda, két külön fajta és mégis ugyanaz a sport a mindenük. TreT, a staffordshire terrier ukrán gazdájával edz minden nap a városban és a parkokban. Nem csak a jutalomfalatért csinálja: néha csak saját szórakozására mászik betonfalakat, ugrik és mászik fára, vagy magas akadályok közt ügyeskedik, míg gazdája videózza és készenlétben áll, ha segítenie kell. Eközben mérföldekkel arrébb egy Jumpy nevű border collie – ausztrál juhász keverék kutya másolja le hollywood-i kaszkadőr gazdájának minden mozdulatát: még a szaltót is.

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=39oGCTAJ9Vw’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ av_uid=’av-140a9v8′]

Arthur, a kóbor sztár

Eddig minden felsorolt kutya a gazdájával együtt tanult trükkök miatt került a listába, Arthur azonban más. Egy keverék kóbor kutya volt, aki az utcán tengette napjait, míg meg nem rendezték az Adventure Racing világbajnokságot az Amazonas-medence esőerdejében. Ez a verseny arról híres, hogy nagyon-nagyon kemény, van benne sárban mászás, hegymászás, kajakozás, mindez 1000 kilométeren keresztül, extrém körülmények között. Hogy a kutya mit keresett akkor ott, rejtély, azonban amikor 2014-ben meglátta a Team Peak Performance tagjait, amint épp pihenőidejüket töltötték, megszülethetett benne egyfajta elhatározás: kinézte magának a gazdit, és nem tágított mellőle. A tagok többször is megpróbálták elkergetni a kutyát a saját érdekében, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy végigcsinálja a kihívást. 690 kilométert (!) tett meg a csapat mellett, extrém körülmények közt hegyet mászva, a kajakos szakaszok során a hajó mellett úszva, sárban-esőben kutyagolva. Jutalma végül nem maradt el: a csapat egyik tagja befogadta és hazavitte magával Svédországba, sőt, később könyvet is írt róla.
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_(dog)

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=jXWJGhWPuzk’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ av_uid=’av-upmiqc’]

Minden kutya tanítható valamilyen sportra, legyen az akár hagyományos kutya-ember sport, akár emberi sport, melyet valamilyen adottságánál fogva a kutya is élvez és sikeresen űz. Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is sok gyakorlás, rengeteg ráfordított idő és persze néha-néha egy sérülés az ára a profi sportkarriernek – nem feltétlenül kell ezt kockáztatni! A legtöbb kutya boldog egy közös agility vagy apport edzéssel is: neki akkor is ti lesztek a világ legjobb sportoló csapata.