Ha megfogadtad, hogy jótékonykodsz, csináld profin – így segítesz legtöbbet egy menhelynek

Adományozni szeretnél, de nem tudod, mi lenne a legnagyobb segítség egy állatmenhelynek? Mit adj, amire valóban szükségük van? Biztos akarsz benne lenni, hogy a pénzed a menhely lakóinak jobb életéért küldöd? Megmutatjuk, hogyan adományozz profin!
A menhelyek non-profit szervezetek, ami azt jelenti, hogy nincsen bevételük. Nem kapnak fizetést a dolgozók, vagy sokszor csak jelképes összeget, mégis minden nap gondját viselik az állatoknak. A menhelyre kerülő állatok élelmezését, állatorvosi ellátását, jól-létét saját zsebből finanszírozzák – és ebben tudsz nekik segíteni te is.

Ha adományozni szeretnél, és biztos akarsz lenni benne, hogy valóban hasznát veszik a segítségednek, akkor érdemes átolvasnod az alábbi kis útmutatónkat.

Ezek kellenek a leginkább a menhelyeknek:

Meleg odúk

A menhelyeken a kutyák kennelekbe vannak szeparálva, hogy elkerüljenek mindenféle konfrontációt, és mindenkinek meglegyen a maga nyugodt kis sarka. Ezt biztosíthatod néhány kutya számára te magad is. Ha jó asztalos vagy, vagy csak ügyesen bánsz a szerszámokkal, készíthetsz néhány kutyaházat a bent lakóknak, kaparófát a cicáknak. Ha erre nincs is kapacitásod, a már meglévő kutyaházakat melegebbé teheted szalma, vastag, használt szőnyegek vagy törölközők és kutyafekhelyek adományozásával. A szükséges méretekről mindig egyeztess előre a számodra szimpatikus menhely dolgozóival, hogy valóban olyat adhass, amit fel is tudnak használni.

Gyógyszerek és elsősegély-felszerelések

Ezekhez jutnak hozzá a menhelyek dolgozói a legnehezebben, ez tehát a legnagyobb segítség. Minden kutya számára más a szükséges, és legtöbbször a betegségek súlyossága az, ami eldönti, ki kapja meg hamarabb a gyógyszerét.
Konzultálj a menhely vezetőjével a szükséges gyógyászati szerek listájáról és az alapján vásárolj be számukra. Nagyon sokat segíthetsz olyan eszköz adományozásával, mellyel az azonnali elsősegélyre szoruló kutyákon tudnak segíteni, ehhez viszont kérd az állatorvosod segítségét is.

Orvosi kezelési költségek

A legtöbb menhely támogatást kap egy-egy állatorvosi klinikától vagy magánorvostól, ennek ellenére általában számlára történnek a beavatkozások – hiszen ha épp nincsen pénz a tarsolyukban, a menhely dolgozói akkor sem hagynak magára egy rászoruló állatot. Ehhez nem is kell feltétlenül privát beszélgetést folytatnod, hiszen a legtöbb alapítvány közzéteszi az aktuális orvosi számlákat, melyek kifizetéséhez közvetlenül te magad is hozzájárulhatsz az általad megszabott összeggel. A dolgozók és a kutyák már egy kevésnek is nagyon fognak örülni.

Kutyafelszerelések

A nyakörvek, pórázok, szájkosarak, szobakennelek és kisállat hordozók nem csak a már meglévő kutyák ellátásáért felelnek, de az újabbak befogásáért, és biztonságba helyezéséért is. Éppen ezért ezekből sem lehet soha elég. Az egyéb, élősködők elleni nyakörvek, spot-onok és tabletták, cseppek pedig olyan dolgok, amikkel sosem tudsz rossz időben kopogtatni.

Ideiglenes gazdi

A menhely számára az egyik legnagyobb segítséget az nyújtja, ha ideiglenes gazdikat talál, akik megbízhatóak és követik a tapasztaltabbak által kiadott instrukciókat és javaslatokat, miközben gondoskodnak a befogadott állatról. Ha ideiglenes gazdivá válsz, 2 kutyán is segítesz. Az egyik az, aki hozzád kerül lakni, családba, melegbe és szeretetbe, a másik pedig, aki az ő helyére mehet majd a menhelyen. Van olyan, hogy egy menhely létszámstoppot hirdet, mert már nincs elég helyük további kutyáknak, azonban mégis érkezik egy olyan bejelentés, amit nem hagyhatnak figyelmen kívül. Ilyenkor lehetsz te is az, aki segít, és jelentkezhetsz ideiglenes befogadónak, hogy megoldódjon egy SOS helyzet.

Speciális és hagyományos tápok

A hagyományos tápokból is jobb a kutyák számára, ha magas minőségűt adományozol, azonban a speciális igényű kutyák számára a minőség még fontosabb. Vannak gyomorérzékeny vagy allergiás kutyák, illetve olyan betegek, akik valamilyen oknál fogva csak egy bizonyos, szenzitív tápot fogyaszthatnak. Ezek azonban drága mulatságok, főleg nem egy olyan csapatnak, akik nem kapnak ehhez állami támogatást. Ha úgy döntesz, hogy tápot adományozol, kérdezd meg a menhely dolgozóit, milyen speciális tápigények vannak a menhely kutyái között, és inkább olyat ajándékozz számukra. Már egyetlen nagyobb zsákkal is hosszú időre kisegíted őket.

A menhelyek számára ezeken felül az önkénteskedés is nagy segítség – ha a kutyák körüli munkákban, sétáltatásban és szeretgetésben tudsz segíteni, már azért is hálásak lesznek. Ha azonban a valamit-valamiért elvet pártolod, támogatói pólókat, bögréket, és egyéb felszereléseket „vásárolhatsz” az adományozni kívánt összegből – az ilyen támogatói termékek árából befolyó összeget minden esetben a kutyákra költik majd.