Hogyan menjünk kutyával strandra?

Itt a nyár, a jó idő, mindenkit vonz a vízpart – természetesen a kutyásokat is. De hogyan álljunk neki, mire figyeljünk mindig, és mit ne felejtsünk el? Összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, szabályt és előírást, amikkel jó, ha tisztában van az ember gyermeke, mielőtt kocsiba pattan az ebbel.

Tájékozódj!

Ha tudod, hogy strandolni mentek, nem elég, hogy összepakolsz mindent, ami kell, majd bevágod a kocsiba és elindulsz a legközelebbi vízpart felé. Nézz utána, hogy kutyát lehet-e fürdetni az adott tóban, vagy folyórészen, illetve, hogy emberek számára rejt-e bármiféle veszélyt (vírusos fertőzés, hirtelen mélyülő víz, örvények). Szerencsére egyre több vízparton engedélyezik a kutyák fürdetését, illetve vannak külön kutya-strandok is, érdemes egy kicsit utánajárni.

Védekezz!

Nem csak neked van szükséged naptejre, szúnyogriasztóra és kullancs elleni szerre. Az élősködők kedvencedet is megtámadhatják, ezért nagyon fontos, hogy megkapja a megfelelő védelmet ellenük, akár csepp, akár nyakörv vagy tabletta formájában. Ha vízpartra mentek, a tabletta az ajánlott védekezési forma, mert a csepp és nyakörv hatást a víz erősen csökkenti. Naptej abban az esetben szükséges, ha kutyádon van olyan felület, ami akár műtét miatt, akár fajtajelleg okán, ahol a bőre kevés szőrrel van csak fedve, vagy fedetlen. Ilyen területek rövid szőrű kutyák esetén a fülek töve, a hajlatok illetve a hasi rész lehet. Kopasz- és fáraókutyáknál az egész test igényli a naptej védelmét, a leégés ugyanis náluk kifejezetten súlyos következményekkel járhat. Naptej használata előtt mindenféleképp konzultálj az állatorvosoddal, milyet ajánl a kutyád számára.

Legyen nálad mindig…

  • Elegendő folyadék kutyád számára is. A legtöbb tó vize nem tesz jót a bélrendszerüknek, gyakran okozhat hasmenést és nem mindenhol van külön csap a kutyáknak. Továbbá a kocsiban az oda- és visszaúton is szükség lesz rá, főleg, ha hosszú a táv, amit megtesztek.
  • Oltási könyv. Bármikor ellenőrizhetnek, a büntetés pedig nem kis összeg. A legtöbb kutyás strandon alapkövetelmény az oltási könyv – enélkül a jegyet sem veheted meg neki.
  • Kakazacsi. Mindig, minden sétánál, ha csak a sarkig mentek, akkor is. Pláne, ha olyan területre mentek, ahol gyerekek is lehetnek. De ne csak dísznek vidd magaddal, használd is!
  • Tartalék póráz, ha a játék nagy hevében történne valami az elsővel. Ritkán fordul elő, de nem lehet elég óvatos az ember.
  • Biléta a kutyád nyakörvén, arra az esetre, ha elkószálna az eb, míg te elszenderedsz a napon. Semmi baj, elő szokott fordulni, de a biztonság kedvéért inkább tartsd pórázon kedvencedet, ha épp napoztok.

Arra mindig figyelj, hogy…

  • A kutyád ne zavarjon másokat. Ne engedd, hogy más plédjén mászkáljon, más holmijai közt szaglásszon, vagy odamenjen ismeretlen emberekhez/kutyákhoz anélkül, hogy megkérdeznéd, szabad-e. Vannak olyan kutyák, akik valami miatt félnek vagy nem szeretnek bizonyos más kutyákat. Ettől függetlenül ők is járhatnak strandra, és ugyanúgy részt vehetnek a kutyás közéletben, mint te, csak kicsit óvatosabban, megválogatva a társaságukat. Ezt el kell fogadni, és tiszteletben tartani.
  • A kutyád mindig legyen látó- és hallótávolságon belül. Amennyiben nem 100%-osan behívható, úgy inkább ne is engedd el a pórázról. Csatolj a hámjára hosszú vezetőszárat, akár 5-15 métereset, hogyha úszni szeretne, menjen csak, de irányítás alatt.
  • A legfontosabb: Pórázon vízben lévő kutyát NEM nyakörvre csatolt pórázzal viszünk vízbe. Soha. Hogy miért? Bármi előfordulhat. A kutyák néha képesek megfeledkezni magukról és fizikai határaikról, ha elkapja őket az ösztön. Akár madarat, akár ismerős kutyát lát, és menne utána, onnantól kezdve a szavaid süket fülekre találnak majd, bárhogy kiáltozol. Ha pedig a nyakörvére van akasztva a póráz, képzeld el, milyen érzés lesz a vízen már épphogy csak fennmaradó kutyának, mikor elkezded visszafelé húzni. Bár léteznek kutya-elsősegély tanfolyamok, de inkább ne kockáztassuk kedvencünk épségét. Ruházz be inkább egy Julius-K9 kutyahámba , és add azt az ebre, ha strandolni indultok

Közösségbe, főleg kutyás közösségbe lépve mindenkire oda kell és illik figyelni, a te kutyád pedig a te felelősséged. Akkor is, ha több van, vagy ha a haverokkal vagy. A kedvenced által okozott esetleges károkért mindig vállald a felelősséget, hogy elkerüld a további konfrontálódást. Légy mindig udvarias és határozott ilyen esetekben.

Felhőtlenül boldog kikapcsolódást kívánunk mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.