Hogyan szoktasd le a kutyád az állandó ugatásról?

Gyakran kell otthon hagynod kedvencedet, és panaszkodnak a szomszédok a zaj miatt? A kutyád is olyan bőbeszédű, mint te, de nem szeretnél belőle konfliktust? Adunk néhány tippet, hogyan tudod leszoktatni kedvencedet a folytonos ugatásról.

Az ugatás legtöbbször a társasházban élő kutyásoknak okoz nagy fejtörést. Legfőképpen a szomszédok zavarása a baj, de akadnak olyan kutyák, akik ugatás mellett a lakást is hamar leamortizálják. Ezzel pedig nem csak a gazdival, de (albérlet esetén) a lakás tulajdonosával is kiszúrhatnak.

Hogyan lehet leszoktatni egy kutyát az állandó ugatásról?

 • Sok-sok mozgással
  Minden reggel, este és mindig, mielőtt elmész, vidd le sétálni. Ez ne csak egészségügyi séta legyen, hanem mozgasd át alaposan. Szánd rá a megfelelő időt, labdázzatok, fussatok, ha elég erős hozzá, húzass vele autógumit (megfelelő felszereléssel!), ha pedig van rá lehetőségetek, nyáron vidd el úsztatni. Ezek a mozgások, az aktív tevékenységek hamar lefárasztják fizikailag, ha pedig néhány alap gyakorlatot (ül, marad, fekszik, láb mellett séta) beleszősz a sétába, agyban is kellemesen elfárad. „A fáradt kutya a jó kutya” – tartja a mondás, és ezzel nem tudunk vitatkozni.
 • Sötétíts be
  Ha nem látja a külvilágot, a teraszon sertepertélő nénit, a fán ugrándozó mókust, vagy a parkban játszó kutyákat, kevesebb inger éri és ösztönzi majd ugatásra. Ha a kinti zajokra is ugatással reagál, érdemes egy szabadnapot rászánnod, hogy megtanítsd neki, ez nem helyes. Csinálj úgy, mintha elmennél otthonról, de közben bújj el valahová. Ha mást nem, állj a bejárati ajtó elé. Amint zajt hall, és ugatni vagy rombolni kezd, azonnal szólj rá. Ezt rengetegszer el kell ismételnetek majd, mire megtanulja, de ha előtte lefárasztod minden alkalommal, akkor nem lesz probléma.
 • Korlátozd a helyét
  Kisebb helyen kevesebb inger éri, és egy megfelelő méretű szobakennelben kényelmesen kipihenheti a reggeli mozgás fáradalmait. A szobakennelből a lakás berendezésében sem tud kárt tenni, mégsem kell egész nap szájkosarat viselnie.
 • Adj neki feladatot!
  Számos logikai játék kapható kutyáknak. A lényegük ugyanaz: rejts el pár finom falatot, amit a kedvencednek majd ki kell ügyeskednie a helyéről. Legyen ez fix, nehéz tálcában elrejtve, vagy akár labdába zárva, a lényeg, hogy okozzon fejtörést. Labdák esetén figyelj az anyagára: ne tudja szétszedni a labdát, hogy hozzájusson a jutalomfalathoz, mert a lenyelt gumidarabok komoly problémákat is okozhatnak a kutya beleiben!
 • Tanítsd, neveld
  Akárhányszor otthon vagy, és ugat a kinti zajokra, mozgásokra, szólj rá. Akár az utcán sétálva, vagy út közben is, bárhol vagytok éppen. Ha egyedül nem megy, feltétlenül kérj szakértő tanácsot egy kutyakiképzőtől vagy kutyaiskolától.
 • Ne félj segítséget kérni
  Ha úgy látod, hogy kutyád mozgásigénye nagyobb, mint amennyit egy reggeli séta alatt ki tudsz elégíteni, vagy hosszú időre kell otthon hagynod, keress egy megbízható kutyaszittert vagy kutyanapközit. Ők majd gondoskodnak arról, hogy a kutyád nap közben is mozoghasson, elvégezhesse a dolgát, szocializálódjon és kellően elfáradjon estére.

A család többi tagjával is beszéld meg ezt a dolgot, hiszen csak a következetes nevelésnek van eredménye. Ha te tiltasz valamit, más se engedje meg, és ha más tilt valamit, azt te ne engedd meg. Semmiképp ne simogasd vagy dicsérd meg a kutyát a nem kívánt ugatás után, ugyanis ezt pozitív megerősítésnek, dicséretnek veszi. Ha úgy látod, hogy egyedül nem boldogulsz, kérd kiképző vagy kutyaiskola segítségét!