Hogyan válassz kutyajátékot?

Kell a drága kutyajáték, vagy mindegy, mit adsz kedvencednek játszani? Melyek a legjobb játékok és miket kerülj el? Összegyűjtöttünk pár jó tanácsot!
A kisállatfelszereléssel foglalkozó boltok széles skálát fednek le kutyajátékból is, de az, hogy forgalomban vannak, még nem garancia arra, hogy megfelelőek a kutyák számára. Mint ahogyan kutyatápból is kapható olyan, agyonreklámozott termék, amelynek elfogyasztása többet árt, mint használ, úgy igaz ez a játékokra is. Gondolj csak az egyszerű teniszlabdára: szinte bárhol be lehet szerezni, sok kutya kedvence, pedig tele van üvegszállal, ami roncsolja a kutyák fogát, és sok esetben az ínyt is kisebesíti.

Mi számit „minőségi” kutyajátéknak?

Minőségi játékoknak azok számítanak, amikben nincsen olyan anyag, ami bármilyen módon károsítaná a kutya egészségét, vagy kárt tenne az állatban. A minőségi játékok legfontosabb ismérve, hogy valóban masszív, strapabíró anyagból készülnek, nincsenek rajtuk könnyen letéphető apró részek. Ezeket a játékokat legtöbbször nem találod meg bármelyik kisállatfelszereléssel foglalkozó boltban, de multiáruházban sem. Vagy közvetlenül a gyártótól, vagy valamelyik viszonteladójától tudod beszerezni.

Ezek a játékok legtöbbször nem a filléres kategóriát erősítik, azonban hosszú távon olcsóbbnak számítanak. Egy minőségi labdából megveszel egyet, mondjuk 5 000 forintért. A labda megfelelő használat mellett 2 év múlva is szolgálatban lesz. Ennyi idő alatt vajon hány silány minőségű, párszáz forintos labdát kellene vásárolnod, hogy mindig legyen egy ép? És mekkora összegre duzzadna az a sokszor párszáz forint? Nem is beszélve az állatorvosi költségekről, ha az eb részben vagy egészben lenyeli a darabkákat… Ugye, hogy jobb bele sem gondolni?!

Miért nagyon fontos a minőség?

Hiszen ez csak játék! – mondhatnád, de nem. Nem csak egy játék. A silány minőségű labdák és fonott kötelek hamar szétesnek, szétmállanak a kutya szájában. Ezekből kis darabokat lenyelhet véletlenül, míg a szájában hozza vissza, esetleg több alkalommal is. A lenyelt műanyag-, szivacs- és gumidarabok, illetve a kötélből kihullott szálak nem emésztődnek meg, de nem is távoznak a kutyából. A hasüregben szépen gyűlnek, nyálkásodnak, mígnem összeállnak egy nagy masszává. Ez már komoly fájdalmakat okoz a kutyának, melynek bélleállás, gyomorgörcs lehet a vége. Ezek minden esetben komoly műtéti beavatkozást igényelnek, és a túl későn észlelt probléma sokszor az állat halálához vezet.

Hogyan válassz játékot a kutyádnak?

Vannak a labdás kutyák, akiknek mindegy, hogy kicsi vagy nagy, zöld vagy pink, csak labda legyen és ők bármit megtesznek érte. Mellettük vannak azok a kutyák, akiket hidegen hagy a labda, azonban egy masszív kötéllel órákon át le lehet őket foglalni. És persze sok-sok más játéknak is megvan a maga négylábú rajongója.
Ha a kutyád nagyon magas mozgásigénnyel rendelkezik, sokat pörög, állandóan csinálna valamit, akkor egy jó labda nem lesz elég. Próbáljatok ki mellette valami újat is:

  • egy masszív kötéllel, ha kötélhúzóst játszol vele, kicsit mentálisan is fárasztod, hiszen folyamatosan koncentrálnia kell arra, hogyan tudná megszerezni tőled a kötél másik felét is.
  • Ugyanilyen jó játék lehet számára a peca is: a pálca a kezedben, a rögzített kötélen fityegő labda vagy rongy (kinek mi jön be) pedig a kutya prédája, amit meg kell szereznie. Ne lazsálj, változtass hirtelen irányt bármikor, emeld a magasba, hadd ugorjon! Egy ilyen kiadós játék után biztosan nem lesz sok kedve szétszedni a papucsod.
  • Ha kevésbé aktív, akkor se felejts el vele sokat mozogni, de esős napokon társasozhattok egyet együtt – vannak kutyák számára kialakított „itt a piros, hol a piros” típusú játékok, amellyel bármelyik eb hamar lefárasztható fejben is.

Gondolkodj el rajta, mit szeret csinálni a kutyád, mennyire aktív és ne féljetek új dolgokat, vagy akár új sportokat is kipróbálni! Ha nincs ötleted, egy igazi kutyás boltban a szakértők véleményét is kikérheted.

Nagyon fontos, hogy bármennyire strapabíró és jó minőségű a játékszer, a kutya számára a játék nem jog, hanem jutalom! Ne hagyd felügyelet nélkül és egész nap játszani a labdával vagy egyéb játékszerrel, hiszen bármit szét lehet szedni, ha egész nap azt rágcsálja, pusztítja. A játék akkor kezdődik, és akkor ér véget, amikor te mondod, és a játékszert is te biztosítod: annak mindig nálad a helye.