Hogyan válassz menhelyről kutyát?

Úgy döntöttél, hogy örökbe fogadsz egy árva kutyust? Gratulálunk, nagyon jó döntés! A menhelyeken számtalan állat várja, hogy végre hozzád hasonló, szerető gazdija legyen. Hogyan kezdj neki a keresésnek, és miket vegyél figyelembe, amikor „élettársat” választasz? Mit csinálj és mit ne? Hogyan dönts a rengeteg fajta, típus és egyén közül? Segítünk eligazodni a menhelyek dzsungelében.

A menhelyek dugig vannak aranyosabbnál-aranyosabb kutyákkal, főleg tavasszal és nyáron, mikor a sok kidobott kölyök bekerül. Az örökbefogadás azonban ugyanolyan felelősségteljes döntés, mint a tenyésztőtől való vásárlás: nem viheted vissza, hogy „bocs, ez nem fog menni”. Illetve megteheted, de akkor a kutyusban súlyos sebeket hagysz, a menhely dolgozói pedig legközelebb nem biztos, hogy mosolygósak lesznek. Mit tehetsz hát, hogy elkerüld ezeket, és a számodra legmegfelelőbb kutyát vidd haza?

Mérd fel a lehetőségeidet!

A tévhitekkel ellentétben nem az a lényeg, hogy panelban vagy kertes házban laksz-e, hiszen megfelelő lemozgatással bárhol jól érzi magát akár egy nagy testű kutya is. A kérdés az, mennyi szabadidőd illetve energiád van. Kanapén lustizós vagy folyton pörgős ember vagy? Sokat jársz társaságba, vagy tömegbe, vagy inkább kisebb baráti körrel érzed jól magad? A kutyád mindenhol a kutyád lesz, így nem csak ő, de a szőre is veled lesz mindig. Képes vagy kezelni egy hatalmas bundát vedlés idején, elhordani kozmetikushoz néha, vagy inkább a kevesebb szőrrel való küzdelmet választod? Ha panelban laksz, az egyetlen, ami megszabhatja a kutyád méretét, az a fürdőkád – amennyiben nem tudod/szeretnéd kozmetikushoz vinni fürdőzésre. Mérd fel, mire van kapacitásod neked, és a lakásnak, majd…

Írj egy listát!

Ha az aktív, sportos, kirándulni vágyó, csapatjátékos, sok szabadidő, sok energia kifejezések közül akár csak kettő is szerepel a listádon, nem kérdés, hogy ugyanilyen mentalitású és energiájú kutyára lesz szükséged. Amennyiben inkább pihensz, mint mozogsz, egy alacsonyabb energiaszintű, nyugodtabb kutyát írj a listára. Ezt egészítsd ki a neked és a lakásodnak megfelelő mérettel (kicsi, közepes vagy nagy testű), illetve a kezelendő szőr hosszával és mennyiségével. Ezzel már nagyjából körbehatároltad a neked való kutyát, irány hát a menhely, ahol szerelembe eshetsz. Fontos, hogy nézz körül több menhelyen is a kis listádnak megfelelő ebek után, nehogy kimaradjon valaki, aki talán életed társa lehet majd.

Csak határozottan!

Megsimogatni, szeretgetni bármelyik menhelyi kutyát lehet, sőt, ajánlott – neked is és neki is jót fog tenni – azonban légy határozott, és állj elő a listáddal az ott dolgozóknak. Ne félj az igényeidtől, ez csupán egy felelős döntés alapja. Ha nem az életedbe illő kutyát viszel haza, azzal a saját dolgodat nehezíted, és neki sem teszel jót. Kérd meg a gondozókat, hogy a listádnak megfelelő tulajdonságokkal bíró kutyákat egyesével kivihesd egy kicsit sétálni. Ezalatt megismerheted őket, felmérheted, milyen a kapcsolat köztetek, hogyan viselkedik pórázon, más kutyákkal… Fontos, hogy hallgasd meg a gondozót, hiszen ő foglalkozik naponta a kutyával, így tisztában van az igényeivel és szokásaival. Ha nem neked való a kutya, fájó szívvel, de hagyd ott, hamarosan biztosan jön majd valaki, aki pont őt keresi. Az életkort hagyd le a listádról: személyes találkozásnál el fogod tudni dönteni, boldogulsz-e egy kölyökkel, kiskamasszal, vagy idős kutyával, vagy inkább felnőtt, de fiatal kutyát bír el a napirended. Ebben a gondozók is sokat fognak tudni segíteni.

Egy menhelyre ellátogatva ne akarj azonnal dönteni! Ha szükséges, menj el több menhelyre, önkénteskedj, vagy látogass el a hétvégéken egy kis sétára és hidd el: a nagy kutyaszerelem előbb vagy utóbb mind a négy tappancsával, hirtelen be fog toppanni az életedbe, és jól összeszőrözi azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.