Hogyan válaszd ki a tökéletes hámot?

Szeretnéd tudni, melyik típus mire jó, melyik való nektek, és mit érdemes figyelembe venni a vásárlás során? Nem szeretnél mellélőni, és a lehető legjobbat akarod a kedvencednek? Segítünk, hogyan válaszd ki a tökéletes hámot!

A vásárlás során számos tényezőre oda kell figyelni, a típustól a minőségen át a méretezésig. A legjobb, ha még a vásárlás előtt figyelembe veszel néhány szempontot, hogy aztán a boltban, vagy megrendeléskor már csak a megfelelő színen vagy színkombináción kelljen gondolkodnod.

Milyen célra akarjátok használni a kutyahámot?

Számos szempontot vesznek figyelembe a gyártók is, ha hámról van szó, mivel minden tevékenység során másra van szükség.

  • Ha csak utcai sétához, vagy az autóban/tömegközlekedéssel történő biztonságos utazáshoz keresel hámot kedvencedre, elég egy szimpla sporthám: biztonságosan fogja a kutyát minden esetben, gyorsan mosható és könnyen szárad, keményebb munkavégzéshez azonban kényelmetlen.
  • Aktív sportokhoz, például úszáshoz, biciklizéshez, futáshoz a Julius-K9 IDC Power hám a megfelelő. Kellően erős tartással bír, a mellény része pedig láthatósági sávval és egyedi feliratot viselő tépőzáras résszel rendelkezik. Ehhez csatlakoztatható a Jogging futóöv, ami a gazdi számára is megkönnyíti a közös munkát. Ha azonban komoly versenyekre készültök, canicross felszerelést lehet kapni egyben. Ehhez a hám egy kicsit hosszabb, mint a sima IDC hámok, de csak a kutya testhosszán fut végig.
  • A súlyhúzáshoz olyan húzóhámra van szükség, aminek a hevedere a kutya testhosszán keresztben fut, majd a legvégén, a kutya mögött összeér, ehhez a ponthoz kapcsolható a súly karabinere. A súlyhúzó hámok mellkasi része általában bélelt, hiszen a kutya gyakorlatilag teljes testével belefekszik a munka során.

A kutyahám minősége többet számít, mint gondolnád!

Az állatfelszereléseket forgalmazó boltokban számos minőséget találni. Túlzásnak tűnhet, de egy sima városi sétához sem mindegy, milyet választasz: ha a kutyád megijed és elindul, az anyag pedig elszakad vagy kinyílik a csat, kész a katasztrófa.

Komolyabb sportoknál még nagyobb veszélyforrás a rossz minőség. Minden esetben ellenőrizd vásárlás előtt a varrás menetét és a csatok minőségét, erejét. Ragasztottat soha, semmilyen hámból ne válassz, mert az első mosás után lazul! Érdeklődj több kutyástól is, akinek olyan fajtájú kutyája van, mint neked, kinek mi vált be. Nálunk például minőségi, strapabíró, ergonomikus kialakítású kutyahámokat találsz, minden kutyaméretre, több feladatra. Akár már most is megrendelheted tőlünk, természetesen a megfelelő méretben (a méret kiválasztásához egy korábbi cikkünk nyújt segítséget). A hámjainkra mindig garanciát vállalunk, tőlünk nem kapsz silány másolatot!

Milyen kutyára kell a hám?

Itt nem csak a fajta a lényeg (bár az is sokat nyom a latban), hanem a habitus. Egy kistestű, izgága hobbikutyára (például csivava vagy egy pincser), felesleges súlyhúzó hámot venni, mert bár mókásan nézne ki rajta, hasznát nem venné, viszont a vastag anyag kidörzsölheti a bőrét. Ugyanígy egy erősebb testalkatú, gazdáját lelkesen húzó bull-típusra vagy boxerre sem ajánlatos sima sporthámot tenni, mert ha elindul, akkor annyit ér a hám, mint influenzavírusnak a szőlőcukorka. Masszív, erős, energikus kutyára csak és kizárólag strapabíró, erős anyagból készült hámot tegyél, kistestű, nem túl aktív kutyára viszont puha, kényelmes anyagból készült hámot válassz.

Ha a Julius-K9 hámokra esett a választásod, vedd fel velünk a kapcsolatot bátran, és segítünk, hogy a legmegfelelőbbet kapja kedvenced – egy egyedi felirattal megspékelve!