Hova menj kedvenceddel a hőségben? Kutyabarát strandok, fagyizók a nyárra

Itt a jó idő, a nyári szabadság és a fullasztó meleg. Mit csinálunk ilyenkor? Hát irány a strand! De mi lesz a kutyával? Vigyük? De hova? És hogyan? Pánik és otthon hagyott ebek helyett összegyűjtöttünk neked néhány kutyabarát helyet, ahol együtt hűsölhet a család, és a négylábúaknak is jut a jóból.

Budapesten kutyával lakni szívás. Paneltömbök, kevés jó minőségű futtató és emellé jön nyáron a negyven fokos lakáshőmérséklet. Gazdiéknak csak-csak elég a ventilátor, ha más nem, elmennek strandra – de mi van a kutyákkal?

Szerencsére már Magyarországon is egyre népszerűbbek a kutyával is látogatható strandok, ahol hűsölhetünk, és a közelükben mindig akad egy-egy lángosozó, vagy fagyizó, ahol nem csak a gazdit, de a kutyát is szeretettel várják.

Ilyen hely például a DOGLAND , amit egy, a szakmáját tekintve lótenyésztő hölgy hozott létre, aki időközben kutyakozmetikusként állt munkába. Kutyáknak-gazdiknak egyaránt maga a paradicsom: az ebeket hatalmas terület várja, ahol játszani, labdázni, bandázni lehet a haverokkal, illetve természetesen van itt egy tó, amiben kedvükre hűsölhetnek. A nap végén a kutyák kozmetikáztatására is lehetőség van. Mindeközben a gazdik nyugágyakról szemlélhetik kedvenceiket, vagy éppen segíthetik őket első vizes élményeikben. A gödöllői Dogland csak a közelmúltban nyitotta meg kapuit, de máris hatalmas népszerűségnek örvend a kutyások között. A belépőárak teljesen elfogadhatók, több kutyával érkező tulajdonosnak (értsd: egy ember több kutyával) a második, harmadik eb belépője olcsóbb, a gazdik belépése minden esetben ingyenes. Természetesen saját házirenddel is büszkélkedhet a kutyás strand, minden szórakozó biztonságát és nyugalmát megőrizendő. A Dogland Gödöllőn, a Diófa utcában található, megközelítése autóval a legcélszerűbb.

A kutyások –főleg a kutyasulisok – másik nagy kedvence a Tavirózsa Kemping , a délegyházi tó partján. Hatalmas tóvidék, olcsó belépővel. A tó vizében ember és kutyája együtt fürödhet, a füves partszakaszon közösen pihenhetnek, és a gazdikat külön büfé várja finom melegszendvicsekkel, rántott hússal, sült krumplival, jégkrémekkel és hűsítő italokkal. A büfé mellett az ebeknek friss, hűvös vizet adó csap található. Nyári látványosság a kempingben az Akela kutyaiskola nyári tábora, amely a strand egyik felén, kordonnal elkerített részen zajlik. A kutyaiskola tanulói és gazdáik, kiképzőik nem vegyülnek a strandolókkal a területen, mindenki jól megvan a saját részén, de az oktatók és kiképzők szívesen segítenek, ha a strandoló szakaszon konfliktus alakul ki a kutyák között, vagy ha egy kutyának elsősegélyre van szüksége. A délegyházi tó megközelítése szintén autóval javasolt.

Akik hajlandóak kicsit messzebbre menni egy jó pancsolásért, azokat a tatai Öreg-tó is szeretettel várja. A parton végig hatalmas nyár- és fűzfák szolgáltatnak hűs árnyékot, a kutyák könnyen ki- és beugorhatnak a tóba csobbanni egyet. A tó egy kijelölt részére van csak jogosultságuk a kutyásoknak az ebek fürdetéséhez, azonban a legjobb részt kapták meg. A kutyás partszakasztól 1-1,5 perc sétára ugyanis éttermek sora nyílik, különböző finomságokkal várva az éhes strandolókat. Hideg üdítő és fagylalt itt is kapható, egyes éttermek teraszaira pedig az ebeket is beengedik, és egy friss vízzel teli tállal kedveskednek nekik. Megközelítése autóval a legegyszerűbb, de vonattal és kis sétával is elérhető. A tó környékére esik továbbá egy benzinkút és egy nagyobb bevásárlóközpont is – ha bárkinek hiányozna még valami a felhőtlen strandoláshoz.

Reméljük, mindenkinek kellemesen, kutyás programokban gazdagon telik majd a nyár. A hőgutára ne felejtsetek el odafigyelni! Felhevült testű, izgatott ebet ne engedj azonnal a hideg tóba, fokozatosan szoktasd hozzá a víz hőmérsékletéhez, ezzel rengeteg balesetet megelőzhetsz!