Kutya egészség: Az elhízás veszélyei

Szerinted is cuki a lengő „babaháj” kutyád pocakján? Te is szeretsz néha egy-egy falatot csempészni kedvencednek az étkezések során? Szerinted is mindig éhes a kutyád, és nem tudsz ellenállni a könyörgő szemeknek? Nagy hiba! Eláruljuk, miért.

Az elhízás mára komoly népbetegséggé nőtte ki magát az emberek és a kutyák között is. Sok gazdi az ivartalanítás, vagy esetleges más betegség után gondolja úgy, hogy kutyájának vigasztalásra van szüksége (nincs), és saját magából kiindulva elkezdi mindenféle „jutalomfalattal” tömni a kutyát, aki persze mindent kérdés nélkül felfal. Jobb esetben ezek a jutalomfalatok a kutya tápjából kerülnek ki, rosszabb esetben azonban mindenféle emberi étel maradéka – ami az elhízáson felül számos komoly problémához, súlyos betegséghez vezethet.

Az elhízás okai – általában

Az elhízásnak számos oka lehet, néhány gyakori esetet azonban muszáj – elrettentő – példaként felhozni.

  • Vannak olyan esetek, mikor a gazdi egyszerűen nincs tudatában annak, hogy kutyájának mennyi és milyen minőségű eledelre van szüksége, és egész egyszerűen túleteti.
  • Gyakori az elhízás az olyan gazdik kutyáinál, akik silány minőségű, hipermarketekben kapható tápokkal etetnek: ezeknek a tápértéke nulla, így hiába kap a kedvencük amúgy is nagyobb adagot a szükségesnél, éhes marad. Ilyenkor kerülnek elő a vasárnapi vacsora maradékai, a rizs, a krumpli, néha egy kis jó szaftos husi. Amikor látják, hogy ez beválik, mindennapossá lesz a szokás, és elkönyvelik magukban, hogy az ő kutyájuk kizárólag házikosztot hajlandó enni. Nem is sejtik, hogy egy kiváló minőségű táppal egyrészt anyagilag is jobban járnának, másrészt a kutyájuk sem lenne elhízva.
  • Amikor a kutya kölyökkorban kerül a gazdihoz, a gazdi látja, milyen falánk a kis jószág – hát elé rak még egy kis konzervet, még egy kis csirkehusit, meg még egy kis ezt és azt. Aztán jön a kamaszkor, amikor tanulás közben egyre-másra kapja a jutalomfalatokat. A vége pedig az, hogy a fél éves kutya úgy néz ki, mint egy kicsi, cuki söröshordó – de legalább nem rombolja le a lakást. Sokan ilyenkor úgy gondolják, hogy sikerült megnevelni a kutyát, de valójában csak azért viselkedik ilyen jól, mert nincs ereje rosszalkodni. Belül viszont az elhízásnak már legalább egy, de általában több következményétől is szenved.

Az elhízás következményei

A legelső, amit észre fogsz venni, ha a kutyád túlsúlyos, az a kedvetlenség. Az addig aktív, játékos kutyának egyre kevesebbszer lesz kedve játszani, sétálni menni, ha mégis belevág, hamar elunja. Ezen kívül a testén is észlelhetsz változásokat: ha végigsimítod az oldalát, egy egészséges súlyban lévő kutyának finoman érződnek a bordái, illetve a derekánál a horpasza. Amikor fut, vagy áll, oldalról az utolsó egy-két bordáját szabad szemmel látod, de nem kiállóan. (Persze a hosszú szőrű kutyáknál ezt nehezebb észrevenni.). Ha az oldalán végigsimítva nem érzed a bordákat és a kutya íveit, akkor gyanús, hogy el van hízva! Kérj tanácsot az állatorvostól – időben észlelve a bajt, egy kicsit több mozgással, kevesebb, vagy minőségibb táplálással ismét egészséges súlyú és -kedvű lehet kedvenced.

  • Kölyökkori elhízás esetén a kutya felnőtt korára súlyos ízületi panaszokkal fog küzdeni. Ezek sok esetben csupán műtéti úton kezelhetők, de ez sem 100%-os megoldás.
  • Akkor sem jobb a helyzet, ha a kutya felnőttkorban hízik el, ugyanis a túlsúly akkor is megterheli az ízületeket és a szervezetét. Deformitások alakulhatnak ki, amelyekkel azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Elhízás esetén, a kutya életkorától függetlenül számolnod kell szív- és érrendszeri panaszokkal, légzőszervi betegségekkel, és cukorbetegséggel. Az elhízás során megnő a kockázata a daganatos megbetegedéseknek, vese- és májkárosodásának, fertőzéseknek, bőrbetegségeknek. A túlsúlyos kutyáknál a műtéti altatás is kockázatosabb, így, ha súlyos műtétre kerül a sor, gyakorlatilag egy ördögi körbe kerülhetsz kedvenceddel: műteni kell, mert túlsúlyos, de nem lehetsz 100%-ban biztos abban, hogy fel is ébred – mert túlsúlyos.

Az elhízás megelőzése

 

A házikedvencek elhízása 98%-ban a gazda felelőssége. Nagyon-nagyon kevés az az állat, amelyik valamilyen betegség okán (és csakis a betegség okán) hízik el, de azt is lehet kezelni. Az elhízás kedvenceink számára gyakorlatilag egy lassú halál, amivel egész életében küzd, ha a gazdi nem vált szemléletmódot, vagy nem ismeri fel a problémát. Kedvenceink amúgy is rövid életét drasztikusan, akár 4-6 évvel is csökkentheti a túlsúly.

Vajon megéri ezt a sok kockázatot az a pár jutalomfalat? Sokkal inkább megéri minőségi száraztápot, vagy akár nyers etetést alkalmazni, reggelente egy órával korábban felkelni, és elmenni sportolni, mozogni a kutyával. Így, ha majd eljön az idő, hogy útjára engedd kedvencedet, nyugodtan gondolhatsz arra: te mindent megtettél, hogy hosszú, boldog és egészséges élete legyen.