Kutyahám vagy nyakörv – melyiket válasszam?

A kutyatartók felől érkező egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy vajon a kutyahám vagy a nyakörv -e a nyerő választás a kutyák számára. Melyik a jobb?

A helyes kérdés azonban inkább így hangzik: “melyik a jobb az Én Kutyám számára?”

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is is sokféle személyiséggel, és nagyon különböző testalkattal születnek. Ami az egyik kutyánál jól működik, az a másiknak kifejeztten egészségtelen lehet.

A választás leginkább három dologtól függ:

  1. A viselkedésbeli és képzési célok, amiket szeretnél elérni a kutyáddal
  2. A kutya testmérete és -felépítése
  3. Bizonyos egészségügyi állapotok megléte

A nyakörv előnyei

color-gray-collar-main

 

A hagyományos megoldás a kutyasétáltatásra egyértelműen a nyakörv: már az egyiptomi kutyákat is nyakörvben ábrázolták a falfestményeken.

Ha az állat jellemzően nem húzza a pórázt, nincsenek légcsőproblémái vagy légzési nehézségei, egy kényelmes (tehát nem fojtós, szöges, vagy túlságosan szűk) nyakörv nagyszerű választás lehet a hétköznapi sétákhoz.

Egy kényelmes és strapabíró nyakörvet keresel? Kattints ide, és rendeld meg ajándék egyedi felirattal!

A kutyahám előnyei

Milyen kutyák számára jó választás a kutyahám?

Azok a kutyák, akik hajlamosak húzni és rángatni, mindenképpen jobban járnak egy erős hámmal (a gazdáikról nem is beszélve). A nyakon keletkező nyomás a légcsőnek sem tesz jót, és a szemben is szükségtelenül növeli a nyomást. Egy méretre igazított kutyahám viszont segít elkerülni ezeket a problémákat.

kutyahám

Ajánlott a hám használata rakoncátlanabb kölyök- és kamaszkutyáknak is.

Kisebb testű kutyád van? Az apró kutyafajták (pl. csivava, yorkshire terrier, törpe uszkár) torka, légcsöve érzékenyebb, mint nagyobb társaiknak. Ha óvatlan vagy, könnyen sérülést okozhatsz egy nyakörvvel, hiszen sokkal nagyobb és erősebb vagy kedvencednél. Ha hámot adsz a kutyádra, ilyen veszély nem fogja fenyegetni.

A rövidorrú, légzőszervi megbetegedésekre hajlamos fajták számára is jobb, egészségesebb választás a kutyahám.

Vannak olyan fajták is, amik a testfelépítésük miatt könnyen kibújnak a nyakörbekből (pl. agarak). Ilyenkor vagy speciális nyakörvet használsz, vagy 8egyszerűbben beszerezhető megoldásként) a kutyahám mellett döntesz.

Ha fentiek közül egy vagy több illik a kutyádra, válassz hámot!

Rendeld meg ide kattintva, ajándék egyedi felirattal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.