Kutyanapközi: kinek való?

Gyakran dolgozol késő estig? Előfordul, hogy nem tudsz időben hazaérni a kutyádhoz, és elvinni egy kis sétára? A kutya-szitter nem vált be, vagy nem találtál megfelelőt? Szeretnéd, ha a kutyád szocializálódna? Próbáld ki a kutyanapközit! Furcsán hangzik, igaz?

Mi is az a kutyanapközi?

A kutyanapközi egy olyan hely, ahol minden nap egy vagy több, kutyákhoz értő ember foglalkozik az álatokkal, egész nap. Van, ahol hozzák-viszik a kutyát, de van, ahová neked kell elvinni, ez az adott helytől függ. Itt a kutyád napi szinten 10-12 másik kutyával lesz együtt, mindenféle méret, fajta, kor és nem egyedeivel. Az egész napos foglalkozások alatt a kutyák megtanulnak jól viselkedni más kutyákkal, mindeközben rengeteget játszanak egymással és a foglalkozást vezetőkkel is, úsznak, kirándulnak, ezáltal fejlesztik az állóképességüket és kellően el is fáradnak a nap végére.

Miért jó a kutyanapközi?

A fáradt kutya a jó kutya – szokták mondani. A kutyanapköziben eltöltött idő alatt a kutyád akár otthon is heverészhetne a kanapén, elrágcsálhatna néhány cipőt, bútort, megkergethetné a macskát vagy kiborogathatná a kukát, szétszórva a tartalmát az egész lakásban. Ez azonban egyáltalán nem fárasztaná le, így a munkából hazaérve neked kellene még egy-másfél órát aktívan sportolni vele, ami sajnos nem minden élethelyzetben kivitelezhető. Ilyenkor jó, ha van egy kedves, kutyákhoz értő személy, aki nem csak lemozgatja, de vigyáz is a kutyádra, míg te a téged ellepő teendőhalmot lapátolod.

Kinek való?

Vannak olyan kutyák, akik egyszerűen annyira energikusak, hogy kevés nekik, ha a gazdi reggel munka előtt lemozgatja, majd munka után hazaérve ismét elviszi egy nagyobb sétára. Annyira dúskálnak az energiában, hogy ezt képtelenek a lakásba vagy a kertbe zárva rendesen levezetni. Ezért van sokszor feltúrva és felásva a kert, szétszedve a hálószobában a matrac, és mancsnyomok szinte még a plafonon is. Egy ilyen hatalmas mozgásigényű kutyának nagyon is jót tesz, ha van, aki egész nap tud vele foglalkozni, miközben ő csak szaladgál, rohan, kergetőzik vagy úszik.

Sokaknak vannak olyan időszakok az életében, mikor – néhány hétig vagy hónapig – kora reggeltől késő estig kell dolgozni. Ilyenek lehetnek például a tanárok, a cégvezetők, de akár egy bolti eladó is, ha kollégáit kell helyettesíteni a nyaralós időszakban.  A családra nem mindig lehet bízni a kutyát, hiszen nekik is lehet, hogy éppen nem alkalmas, vagy ők nem alkalmasak annak a kutyának a kontrollálására. Ezért választják sokan a kutyanapközit, hiszen ott a kutya profi felügyelet alatt mozoghat egész nap, az aggódó gazdit pedig rendszeresen tájékoztatják a fejleményekről, akár képet is küldenek, hogy jól elvan a kutyus.

Kinek NEM jó a kutyanapközi?

Fontos, hogy ideges, antiszocális, agresszív kutyát ne akarj egyből kutyanapközibe tenni. Sok helyen nem is vállalják, hiszen 10-12 kutya mellett nem lenne kapacitásuk az agressziót is kezelni. A kutyád elsősorban a te felelősséged, ezért ha tudod róla, hogy nem jön ki más kutyákkal, először próbáljatok ki egy jó kutyaiskolát, ahol ezt orvosolni tudják.
Ha nem közlöd a kutyanapközi dolgozóival, hogy agresszív a kutyád, az rengeteg problémához, balesethez vezethet, amit jobb elkerülni – mindenki érdekében.

Tüzelő szukát, vagy ivartalanítás, illetve egyéb műtéten átesett kutyát az orvos által meghatározott ideig ne vigyél közösségbe, így napközibe se add be. Arra a kis időre próbáld meg te felügyelni, vagy családon belül segítséget kérni, nagy mozgásra amúgy sem lesz szüksége.

Neked van bevált kutyanapközid? Meséld el kellemes élményeidet a cikk alatt kommentben, hogy az is kedvet kapjon hozzá, akinek szüksége lenne a kutyanapközire, de nem döntött még!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.