Láthatatlan szuperhősök: az „ideiglenesek”. Miért fontos az ideiglenes gazdi, és mik a feladatai?

Nagyon sok állatvédő szervezet kér és keres ideiglenes gazdikat. De vajon mit jelent ideiglenes gazdinak lenni? Mennyi felelősség hárul rád, ha bevállalod, és mik a kiadások? Mire kell számítanod, ha ideiglenes gazdi szeretnél lenni? Összegyűjtöttünk pár fontos információt!

Rengeteg menhely dugig van kutyákkal és cicákkal, azonban folyamatosan érkeznek újabbak és újabbak, miközben a rendelkezésre álló hely véges. Alig ért véget a nyári bébibumm, máris jön az ősz, a tél, a hideg, amikor még fontosabb, hogy minél hamarabb fedél alá kerüljenek az utcák állatai. Ha nincs már hely, vagy ha a befogadott állatra különösen oda kell figyelni, extra gondoskodást igényel, akkor a menhely kénytelen külsősöket bevetni: ők az ideiglenes gazdik, az állatmentés láthatatlan szuperhősei.

Miért fontos egy ideiglenes gazdi?

Két esetben lehet szükség ideiglenes gazdira. Az egyik, ha új, extrém sérült állatka érkezik, akit fontos, hogy a menhely munkatársai és állatorvosai 0-24 órás felügyelet alatt tarthassanak. Ilyenkor egy régebbi, már gazdira váró kutyust ideiglenes gazdihoz adnak, így felszabadul a helye.

A másik eset, amikor a menhely már dugig van, az új védenc állapota nem, a helyzete azonban vészes. Ilyen esetek azok, amikor egy család úgy dönt, már nem tart igényt az idősebb kutyára, esetleg az állat nélkül költöznének. Ilyenkor a határidő, ami sürgető, így ideiglenes gazdit keresnek. Valakit, aki befogadja, gazdája helyett gazdája lesz, míg az egyesület talál neki helyet. Ez lehet napok, de akár hónapok kérdése is.

Mik az ideiglenes gazdi feladatai?

A hely biztosítása: Az ideiglenes gazdi fő feladata, hogy helyet biztosítson a hozzá érkezőknek. Ez a hely igazából csak egy megfordulásnyi, alvásnyi hely kell, hogy legyen, ennyi mindenkinek van. Tehát ahhoz, hogy ideiglenes gazdi legyél, nem kell kacsalábon forgó palota – egy kis belvárosi garzonban is lehetsz „idi”, csak, mondjuk, nem egy moszkvai őrkutyának.

Megfelelő mennyiségű és minőségi idő: Ez azt jelenti, hogy a kutya, akit ideiglenesen vállalsz, nem csak napi kétszer tíz percet van lent a parkban pisilni, kakilni. Ez azt jelenti, hogy szánsz rá időt munka előtt és után, hogy levidd labdázni, futni, kötelet húzni, egyszóval teljesen lefárasztani. Azt jelenti, hogy biztosítasz számára olyan, és annyi mozgást, amilyenre és amennyire szüksége van. Minden nap: a szabadnapokon, a vasárnapokon, az esős, szeles időben is.

Táplálás: Megfelelő mennyiségű és minőségű kutyatáp adagolása kölyköknek napi egy vagy több alkalommal (életkortól függ). Ez nem egy nagy feladat. Az igazán nagy feladat NEM adni kaját a kutyának. Akkor, amikor épp munka után a haverokkal befalsz egy pizzát. Amikor megjön a kedved a magyaros ízekhez és szalonnát vacsorázol kolbásszal. Gyakorlatilag bármikor, amikor a konyha területén tartózkodsz, vagy bármi ehető van a kezedben, meg kell állnod, hogy a könyörgő, édes, csillogó szemeknek bedőlve csurranjon-cseppenjen valami a földre… Na, ez az, ami kihívás.

Odafigyelés: Megeshet, hogy olyan kutya kerül hozzád, akinek sűrűn van szüksége állatorvosi kezelésre, de az is lehet, hogy bizonyos problémák csak akkor jelentkeznek majd, amikor már nálad van. Bárhogyan is legyen, neked kell az egyesület által megjelölt állatorvoshoz vinni a kutyát, ha baj van, vagy ha szükséges. Ezen felül előfordulhat, hogy nem fog bízni benned elsőre: ezt is a te feladatod megváltoztatni. Türelemmel, odafigyeléssel, kedvességgel.

Szeretet és következetesség: A kettőnek együtt kell járnia. Tudnod kell, hogyan és milyen mértékben büntesd egy szétrágott cipőért, és hogyan egy konfliktuskeresésért. Tudnod kell, mikor helyes a simogatás, a dicséret, és mikor hiba. Ezt egyrészt ki kell tapasztalnod, másrészt tanulhatsz is róla, utánaolvashatsz, és kérhetsz tanácsokat is.

Tanulás és fejlődés: Vannak egyesületek, ahol kutyaiskola is működik. Az ő mentetteik esetében szinte biztos, hogy kötelező kutyaiskolában való részvétel lesz a szerződésbe foglalva. Ez azt jelenti, hogy a szabadidődben el kell járnod a kutyával a tréningekre, együtt tanulni az oktatóktól, aztán otthon gyakorolni és gyakorolni. Nem kis feladat, hiszen először össze kell szoknotok, de az ő jövőjét nagyban segíted ezzel, könnyebben talál gazdit, ha megvan az alap engedelmességi.

Elengedés: Ideiglenesként az egyik legnehezebb feladat, hogy amikor már összeszoktatok, megszeretted, és helyet kapott az életedben, bármikor jöhet valaki, aki azt mondja: nekem ez a kutyus kell. De az is lehet, hogy felszabadul (korábbi) helye a menhelyen, és vissza kell vinni. Ha több kutyán is segítesz, mindig meghasad egy picit a szíved, amikor elviszik – de persze bármikor dönthetsz úgy, hogy ebből az ideiglenesből végleges helyzetet csinálsz, és örökbe fogadod újdonsült barátodat:)

Milyen költségek terhelnek téged?

A legtöbb menhelyen semmilyen költség nem hárul rád. A kutya állatorvosi kezeléseit, etetését és felszereléseit mind az egyesület állja, legtöbbször a számlák bemutatása után. Ezt szerződésbe is foglalják minden ideiglenes gazdi számára. Vannak olyan menhelyek, ahol részben a menhely fizet, de kérik, hogy te is szállj be a védenced költségeibe. A te dolgod eldönteni, melyik komfortosabb neked, azonban azt tudnod kell, hogy egyik menhely sem dúskál a pénzben, tehát ha valamit kérnek tőled, azt nem a saját megélhetésük miatt teszik. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy körültekintően válassz menhelyet, egyesületet. A legjobb esetben minden segítséget megkapsz, amire csak szükséged van. Segítenek kiválasztani egy, az életritmusodnak és a lakásodnak megfelelő kutyát, illetve ha bármilyen kétséged van, esetleg nevelési, etetési tanáccsal fordulsz feléjük, meghallgatnak, és legjobb tudásuk szerint segítenek.

Ideiglenes gazdinak lenni nem egyszerű, két teljesen ismeretlen életnek kell összecsiszolódnia, és együtt dolgoznia – ennek alapja pedig a bizalom, amiért meg kell dolgozni. Ha azonban ideiglenes gazdi leszel, egy igaz barátod mindenképp lesz: akit befogadsz magadhoz. A jó egyesület megválasztásával pedig további nagyszerű embereket ismerhetsz meg, akikben akár egy második családod is megbújhat. A végkifejlet pedig – ki tudja? Lehet, hogy életed négylábú, szőrös kiskedvence ideiglenesként toppan az életedbe, de örökre ott marad – ahogyan az már sokakkal előfordult!