Mikor és hol kötelező a szájkosár? Jog és szokásjog kutyás-körökben

Utcán és a futtatókban, tömegközlekedési eszközön, vagy csak az állatorvosnál használjátok a szájkosarat? Mikor és hol kell kötelező jelleggel rátenni a kutyákra? Minden kutyára vonatkozik ez, vagy csak bizonyos fajtákra? Összegyűjtöttünk minden fontos információt a szájkosár viseléséről.

Kutyások között is sokszor bonyodalmat okoz a szájkosár használatára vonatkozó vélt vagy valós szabályok betartatása, de kutyás és nemkutyás felek között még több konfliktusra adhat okot, ha nem ismered a törvényt. Jogszabályokat és határozatokat olvasgatni valószínűleg senki sem szokott csak úgy, a szabadidejében, így mi ezt most megtettük helyettetek. Összegyűjtöttük és könnyen emészthető formában átadjuk az összes szabályt, amit tudni kell és érdemes a szájkosár viseléséről.

#1. A szájkosár használata nincs fajtához vagy mérethez kötve

Ahol kötelezőnek írja elő a jogszabály, ott minden kutyára vonatkozik, függetlenül a fajtájától. Ez ugyanúgy vonatkozik a tacskókra és a bullterrierre is. Egyetlen kivétel ez alól az a kutya, akire mérete miatt nem kapni szájkosarat – vagyis pici kölykök és a kistestű kutyák.

#2. Tömegközlekedési eszközön kötelező

A tömegközlekedési eszközök használatát minden városban szájkosárhoz és pórázhoz, valamint érvényes jegyhez kötik a kutyák számára. Igaz ez vonatra, hévre, metróra, villamosra, buszra és hajóra egyaránt.

Két kivétel van:
• ha a kutya méreteiből adódóan elfér egy kézipoggyász méretű (30 x 50 x 80 cm) táskában vagy kisállat-hordozóban. Egyikből sem lóghat ki az állat feje vagy a fél teste, így tehát valóban csak a kistestű- és a kölyökkutyák egy része mentesül a szájkosár viselete alól. Ha azonban kistestű kutyát szeretnél pórázon vezetve tömegközlekedési eszközön szállítani, köteles vagy rá szájkosarat vagy szájszíjat tenni akkor is, ha az öledben utazik.
A szolgálati- és segítőkutyák (rendőr, látássérült-segítő, mozgássérült-segítő eb) szintén kivételt képeznek.

#3. Kutyafuttatón belül – Nem kötelező

A kutyafuttatón belül a szájkosár viselete nem kötelező, és ez szintén független a kutya fajtájától vagy nemétől. A kutyafuttató területén belül a póráz viselése sem kötelező, azonban minden kutyafuttatónak megvannak a maga szabályai, amit a közös kutyázás érdekében be kell tartani.

#4. Közterületen (utca, tér, park, stb.) – Nem kötelező

Bár sokan, akik félnek a nagyobb testű kutyáktól, szeretik hangoztatni, hogy „egy ekkora/ilyen fajtájú kutyának kötelező szájkosarat viselnie”, ne hagyd magad. Jogszabály szerint csak a hatósági állatorvos által veszélyessé nyilvánított egyedek (és nem fajták!) számára kötelező a szájkosár állandó viselése, amikor nem magánterületen tartózkodik. Minden más esetben a gazdi ismeri a kutyáját, annak habitusát és határait, így a gazda döntése, hogy tesz-e a kutyára szájkosarat, avagy sem.

#5. Állatorvosi rendelőben – Nem kötelező

Jogszabály nem írja elő, hogy egy állatorvosi rendelőben kötelező legyen a szájkosár használata, azonban minden rendelőnek és kisállatklinikának megvan a maga házirendje. Amennyiben az állatorvos(ok) úgy látja/látják jónak, a házirendben kötelezővé tehetik a szájkosár viselését a rendelő egész területén, vagy annak valamely részén. Ha tehát ismeretlen állatorvoshoz viszed a kedvencedet, mi

ndenképp legyen nálad szájkosár, ha esetleg szükség lenne rá.

#6. Kutyabarát éttermekben, vendéglátóipari egységekben – Nem kötelező

A kutyabarát helyek egyikében sem kötelező a szájkosár a törvény szerint, egyik kutyára sem. Amennyiben a kutya vi

selkedése indokolja, a vezetőség felszólíthatja rá a gazdit, hogy tegye fel, azonban nem kötelező a belépéstől a távozásig viselni. Ez alól egyedüli kivételt azok a kutyabarát plázák képezik, amelyek házirendjében kikötésként szerepel a szájkosár viselete az oltási könyv megléte mellett.

Legtöbbször a nagytestű kutyák tulajdonosait éri állandó atrocitás azért, hogy a kutyájuk miért nem visel szájkosarat. Nem árt, ha ti is tisztában vagytok vele, hogy nem vagytok kötelesek mindenhol szájkosarat adni a kutyátokra. Amennyiben azonban úgy látjátok, hogy kedvencetek nem jön ki jól az azonos- vagy az ellenkező nemű társaival, esetleg idegesítik a kisebb kutyák vagy gyerekek, akkor inkább tegyétek fel a szájkosarat. A bajt megelőzni ugyanis mindig jobb, mint a problémát megoldani utána.