//Milyen kutyára melyik hámot válasszam?

Milyen kutyára melyik hámot válasszam?

IDC hámot szeretnél, de nem tudod, melyik méret lenne jó, vagy mire? Sebaj, segítünk! Az alábbi útmutatóval Te is könnyebben kiigazodhatsz a hámok világában.

A kutyahám zseniális találmány, hiszen a kutyának kényelmes, biztonságos, és a gazdának is megnyugtató megoldás. Főleg a rakoncátlanabb kölyök-, vagy kamaszkutyák esetében, akik még a világból kimennének, függetlenül attól, hogy a gazdi ott lebeg a póráz túlvégén. Ha pedig olyan kutyád van, amelyik könnyen kibújik a nyakörvből (például agarak), vagy nyomott orrú ebet tartasz, aki fullad tőle (például a boxerek), akkor a hám a leges-legjobb megoldás!

De a hám csak akkor lesz praktikus és kényelmes mindkettőtöknek, ha a megfelelő méretet és típust választod. Ebben szeretnénk a mai cikkel segíteni.
Milyen kutyára milyen hámot válasszak?

Először is nézzük a méreteket, mert ahogy magadnak sem veszel meg akármekkora nadrágot, úgy a kutyának is fontos a méret. A túl kicsi hám szoríthatja, zavarhatja a mozgásban, míg a túl nagyból könnyen kibújik egy virgonc macska láttán, és kergetheted az egész parkban. Kétségkívül mókás látvány, de egy forgalmas út mellett könnyen katasztrófa válhat belőle…

Ezért hát kimondjuk: a méret a lényeg!

  • 1-3 kilós kutyák számára a Baby 1 hámot ajánljuk, ami 29-36 cm-s mellkas méretével tökéletes lehet csivavák, pincherek, kínai kopaszkutyák, papillonok, spitzek és egyéb kistestű társasági kutyafajtáknak, vagy azok keverékeinek.
  • 2-5 kilós kutyáknak a Baby 2 hám ideális. Bármilyen, a későbbiekben sportos alkatú, közepes testű ebbé váló (pl.: beagle, spániel, ausztrál juhász, skót és shetlandi juhász valamint collie- illetve bull-típusú) kölyökkutyának. Mellkas méret: 36-45 cm.
  • 4-6 kilós kutyáknak a Mini-Mini hám tökéletes választás. 40-53 cm-s mellkas méretével bármilyen, a későbbiekben közepes testű, munka-típusú kutyává váló (pl.: német-, belga juhászkutya, berni pásztor, illetve dobermann, vizsla, dalmata, retriever- illetve szetter típusú) kölyöknek.
  • 7-15 kilós kutyáknak a Mini hámot ajánljuk. 49-67 cm-es mellkas méretével tökéletes lehet nagy testű, őrző-védő típusú ebbé váló (kaukázusi juhász, rottweiler, akita, husky, malamut, cane corso, közép-ázsiai juhász,újfundlandi, argentin- német illetve dán dog stb.) kölyköknek.
  • 14-25 kilós kutyáknak a 0-s hámot ajánljuk. Ideális felnőtt, sportos alkatú, közepes termetű (pl. ausztrál juhász, skót és shetlandi juhász, spániel, beagle, collie- illetve bull-típusú) kutyákra. Mellkas méret: 58-76 cm.
  • 23-30 kilós kutyáknak az 1-es hám ideális, 63-85 cm-es mellkas szélességre való pánttal. Megfelelő többek között felnőtt dalmata, vizsla, ír- vagy gordon szetter, golden retriever, labrador, német- vagy belga juhászkutya számára illetve még növésben lévő, fiatal dobermann, argentin- német- vagy dán dognak.
  • 28-40 kilós kutyáknak tökéletes választás a 2-es IDC Power hám. Mellkas szélessége 71-96 cm, ami ideális felnőtt husky, malamut, akita, dobermann, rottweiler, argentin-, dán- vagy német dog számára, illetve még növésben lévő fiatal kaukázusi juhásznak, cane corsonak, közép-ázsiai juhászkutyának, újfundlandinak.
  •  40-70 kg-s kutyáknak a 3-as típusú hám, amely a legnagyobb, 82-115 cm-ig terjedő mellkas szélességgel rendelkezik. Felnőtt, nagy testű (pl.: kaukázusi juhász, újfundlandi, közép-ázsiai juhász, cane corso, bullmasztiff, nápolyi masztiff stb.) kutyának tökéletes választás

Minden Julius-K9 IDC Power hám közös jellemzője, hogy a mellkaspánt a mellizmokhoz vezeti az erőt a nyak helyett, megkímélve a kutyát a nyakszorító érzéstől, ha feszül a póráz. Ezen felül a puha bélésű nyereg rész felirata és sávjai fényvisszaverőek, így kedvenced sötétben is látható lesz.

A nyári melegben az IDC Power hámok “nyereg” része túl meleg lehet az aktív sportot (pl.: flyball, apportírozás, agility) űző kedvenceinknek, főleg, ha olyan hosszú bundával rendelkeznek, mint egy collie vagy egy groenendael. Nekik találtuk ki a Julius-K9 Hevederhámokat! Alapjaiban véve hasonló, mint az IDC hám, csak a felső rész nélkül, tehát nem melegít, de nem is fényvisszaverős, így kizárólag nappali használatra ajánljuk, aktív sporthoz. A hámon található egy fogantyú a gazdi részére, amit azonban könnyedén le lehet zárni egy tépőzárral, ha nincs rá szükség. Így az eb is biztonságosabban szaladgál az akadályok között, vagy a bokros-ágas-bogas részeken, nem fog fennakadni semmiben.

Reméljük, sikerült megtalálnod a kutyád súlyának és mellkas méretének megfelelő hámot, és sokáig boldog tulajdonosai lesztek! Ha igazán egyedivé szeretnéd varázsolni, a szín kiválasztása mellett különleges feliratot is kérhetsz kedvencednek, amit aztán könnyen cserélhetsz, ha megunod, vagy úgy gondolod, más szöveg jobban illene hozzátok.

2017-05-23T14:28:52+00:00

About the Author: