Nyakörv – Hogyan szoktasd hozzá a kutyád a nyakörv viseléséhez?

A kölyökkutyáknak gyakran bizonytalanok, és az első találkozáskor a legkevésbé sem tetszik nekik a nyakörv vagy a póráz. Nem értik mire való, igyekeznek tőle megszabadulni, és láthatóan zaklatottak benne. Kétségbeesni azért szerencsére akkor sem kell, ha a kutyád látványosan tiltakozik. A legtöbb kiskutya (sőt, a legtöbb felnőtt állat is) néhány órán belül megszokja a nyakörvet és a pórázt. Amikor pedig rájön, hogy a sétával van összefüggésben a dolog, egyenesen rajongani fog mindkettőért!

Az első nyakörv

Ha szeretnéd hozzászoktatni kutyádat a nyakörvhöz, válassz olyat, ami kényelmesen, de biztonságosan illeszkedik. A szöges- és fojtónyakörvek kiképzési eszközök, szakember kezébe valók, és soha nem helyettesíthetik a hagyományos csatos nyakörveket! Jó, ha a nyakörv a kutya azonosításában is segít,  például egy biléta vagy egy egyedi felirat formájában.

Ha még nincs meg a kényelmes, biztonságos és strapabíró nyakörv, amit a kutyádra adhatsz, nálunk megtalálod, kattints!

A nyakörv és a kutya első találkozása

Ha megvan a kiskutya első nyakörve, egyszerűen csak add rá. Ha ugrál, vonaglik, pörög, a mancsával piszkálja, nyugodtan hagyd neki, de ne erősítsd meg a viselkedését azzal, hogy kineveted, vagy simogatod, dédelgeted, próbálod megnyugtatni. Nem kell megdorgálni sem, nehogy negatív élményeket társítson a nyakörvhöz. A legjobb, amit tehetsz, hogy egyszerűen csak próbálod elterelni a figyelmét a nyakörv viseléséről valami nagyon érdekessel. A kutya vérmérsékletétől függően a játék, a tanítás vagy az étel is alkalmas eszközök lehetnek arra, hogy lefoglald a kutyust arra a rövid időre, amíg teljesen meg nem szokja a nyakörv érzetét. Ha egyszer elfogadta a nyakörvet, utána gyakorlatilag észre sem fogja venni, hogy rajta van.

A dolog hasonlít ahhoz, mint amikor az emberek gyűrűt vagy órát kezdenek el hordani: először furcsa érzés, de pár perc, vagy néhány óra után megszokjuk. Néhány nap vagy hét után pedig már az lesz a furcsa, ha le kell venni a gyűrűt vagy az órát, illetve kutyák esetében a nyakörvet vagy hámot.