Több kutyád van? Vigyázz, mert egymástól is tanulnak!

Te is észrevetted, hogy a kutyáid számának növekedésével a rosszalkodások is duplázódnak? Az eddig idegesítő szokások már nem csak egy, hanem az összes kutyádnál jelentkeznek? Mintha legalábbis genetikai kódjuk lenne a rosszalkodásra. Pedig a válasz ennél jóval egyszerűbb: eltanulják egymástól.

A kutyák sok tekintetben hasonlítanak a gyerekekre. Ugyanúgy rendszerre van szükségük, határozott, de szerető emberre, aki utat mutat, és vigyáz az egész falkára. Ugyanúgy vágynak a figyelemre, megfelelő mozgásra, és ha ezek közül valamelyiket nem kapják meg, ugyanúgy rombolnak, mint ahogy a gyerekek hisztiznek. És ők is hamarabb tanulják meg a rosszat, mint a jót. Legfőképpen egymástól, hiszen a közös csínytevésnél nincs nagyobb buli.

Mielőtt új kutya érkezik a házhoz.

…Érdemes átgondolni, vajon a már meglévővel minden rendben van-e. Minden nyűgjét, viselkedését tudod kezelni, hallgat az alap vezényszavakra, és tiltásokra? Ha ez megvan, nem lehet nagy baj, azonban ha ezek közül hiányzik valami, akkor magad alatt vágod a fát. Ha az új eb azt látja, hogy kiadod a parancsot és a másik kutya sem reagál, mi oka lenne neki megcsinálni? Ha az egyik már tudja, mi a teendő, a másiknak könnyebb megtanítani. Elsőre, magától természetesen nem fogja tudni, ezt ne is várd tőle. De a többiekkel ő is gyorsabban tanul majd.
Igen, a rosszat is.

Egy bolond százat csinál…

Ez a kutyáknál hatványozottan érvényes. Ha egy kutya pacsálva, vizet lötykölve iszik, a másik is hamar rá fog jönni, hogy ez milyen vicces. Ha az egyik malac módon eszi, széthordja a kaját, a másik már csak azért is utána csinálhatja, hogy ne lógjon ki a sorból. Ha az egyik talál valami érdekeset, és elkezd ásni, vagy ide-oda futkosni a kertben, garantált, hogy a többi előbb-vagy utóbb követi, hogy megtudják, mi is olyan érdekes. Néha azonban a jó viselkedés elsajátításában is segítségére lehetnek egymásnak, mint az alábbi videóban látható:

Ha már megtörtént a baj

Sokszor nem látod, ki kezdte el, de szinte biztos, hogy a többi is részt vett a kert felásásában, a szomszéd macska megkergetésében, vagy épp a kuka szétszedésében. Ha nem vagy jelen az eseménynél, utólag teljesen felesleges a kutyákat megbüntetni, hiszen nem fogják tudni mihez kötni. Akkor sem, ha odanyomod a fejüket a bűntett helyszínéhez, akkor sem, ha kiabálsz. Az egészből annyit fognak érzékelni, hogy hazajöttél, nem történt semmi és mégis kiabálsz, ingerült vagy. Ha azonban rajtakapod őket, azonnal szólj rájuk. Határozottan, de nem kell üvölteni rögtön, vagy megdobálni őket papuccsal. Egy határozott „nem!” vagy „elég!” megfelelő lesz. Ahogyan a gyerekeknél, úgy a kutyáknál sem működik a hegyibeszéd. Egyik fülükön be, a másikon ki. Néha azonban a nagy testvéri szeretet során megesik, hogy beköpik egymást a gazdinak, ilyen esetekben csak próbálj meg rendet teremteni, és közben nem röhögni, mert azzal a maradék tekintélyednek is búcsút mondhatsz:

Hogyan válaszd ki a kettes számú ebet?

Természetesen minden kutya külön egyéniség, van, amelyik jobban fogékony az utánzásra, a rosszalkodásra, míg akadnak, akiket mindez hidegen hagy. Fontos, hogy olyan kutyát válassz meglévő kedvenced mellé, aki hasonló energiaszinttel rendelkezik. Domináns jellemű kutya mellé nem célszerű másik domináns egyedet választani, a komolyabb összeverekedések elkerülése végett.  A legjobb, ha csak akkor viszel haza új kutyát, ha előtte már megismerkedett a tiéddel semleges terepen is, és úgy ítéltétek meg, hogy jól kijönnek egymással. Onnantól a dolog nagy részben rajtad múlik: tartsd be következetesen, amit az egyiknek nem szabad, azt a másiknak sem.

Neked is több kutyád van? Tanultak valamit (jót vagy rosszat) egymástól? Oszd meg velünk a történetet a facebookon!