Tömegközlekedés kutyával: szabályok, árak, tanácsok hosszabb kirándulásokhoz

Mekkora kutyát lehet ingyen utaztatni, és hány kilótól kell jegyet vennünk neki? Hány állat szállítható egy tömegközlekedési eszközön? Hordozó vagy póráz? Rengeteg kérdés merül fel a kutyával való utazás és közlekedés kapcsán. Ezeket próbáljuk most egy csokorba szedni, hiszen itt a jó idő, egyre hosszabbakat kirándulhatunk!

Végre kezd kisütni a nap, a séta már több lehet gyors pisilésnél: irány távolabbi tájak, Normafa, budai hegyek, vagy menjünk még messzebbre! Persze a kutyák utaztatása korántsem olyan egyszerű, amilyennek látszik: a tömegközlekedési szabályok és ebünk habitusa egyaránt meghatározza, hogy mit lehet, és mit nem.

Nagyon fontos, hogy hosszabb utazás előtt megfelelően lefárasszuk kedvencünket testileg és lelkileg is, legyen nálunk érvényes oltási könyv, illetve biztosítsunk neki utazás előtt és közben is lehetőséget a dolga elvégzésére. Minden kutya más és más, így a közlekedésben való részvételük is másképpen van díjhoz szabva. Mielőtt útnak indulunk, érdemes tisztában lenni néhány szabállyal, amik kedvenceinkre vonatkoznak.

Városi tömegközlekedés

Póráz + szájkosár vagy hordozó: Szabadon (tehát nem szállítóboxban vagy táskában) szállított kutyára minden esetben kötelező pórázt és szájkosarat rakni a tömegközlekedési eszközökön. Ha a pinchered a kezedben van, akkor is. Ha kölyökkutya, akkor is. Ha kistestű kutyád van, de nem akarsz rá pórázt adni, tedd boxba. A női- és/vagy sporttáska nem minősül kutyahordozó táskának: fontos, hogy a kutyát rögzíteni kell, ne tudjon kiugrani, de a fejét ki tudja dugni, kapjon levegőt. Ingyenesen csak a kézipoggyász méretet meg nem haladó zárt hordozóban szállítható a kutya, tehát egy dán dogot emiatt ne próbáljunk meg szállítóboxba gyömöszölni.

Ingyen szállítható a kutya, ha: A kézipoggyász méretét meg nem haladó, zárt kisállathordozóban szállítják, vagy ha az eb rendőrségi szolgálati kutya, vagy megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző, vagy személyi segítő kutya.

Jegyvásárlás: A budapesti tömegközledés járatain érvényes vonaljeggyel szállítható a kutya, amennyiben szájkosár vagy pofaszorító (NEM „halti”) és póráz van rajta. Vásárolható továbbá 24 órás-, 72 órás jegy, hetijegy és 5/30as napijegy is, valamint havi kutyabérlet, amihez nem szükséges külön bérletigazolvány – de természetesen a kutyát szállító személynek is rendelkeznie kell érvényes jeggyel vagy bérlettel. A HÉV teljes vonalán egy darab vonaljegy szükséges a kutyának, nem kell kiegészítő jegyet vásárolnunk neki. Első ajtós felszállás esetén a kutya számára érvényesített vonaljegy az út teljes szakaszára érvényes, akkor is, ha a járat elhagyja a közigazgatási határt.

Hány kutya/fő/jármű megengedett? : A több kutyával rendelkezők rémálma: egy személy csak egy kutyát szállíthat. Amennyiben több személy is szállít 1-1 kutyát, függetlenül attól, hogy az állatok és gazdáik ismerik-e egymást, kocsinként egy állat szállítható. Busz esetében ez annyit tesz, hogy ha rövid a busz, akkor egy előre, egy pedig hátra szállhat fel, ha hosszú, csuklós busz, akkor szállhat harmadik eb a gazdájával középre is. Villamos illetve HÉV és metró esetén minden kocsiban csak egy eb szállítható. Hivatalosan a kutya sem az ülésre, sem az ülések előtti „utastérbe” nem ülhet, csupán a jármű közepén futó „peronon” tartózkodhat. Ez a korlátozás vakvezető- illetve segítő kutyákra nem vonatkozik. Minden esetben a kutyát vezető személy felel az állat viselkedéséért. Ha az állat kárt tesz egy másik állatban, utasban vagy a járműben, a jármű vezetője vagy a jegyellenőr kizárhatja az utazásból az érvényes jegy/bérlet ellenére is.

Mozgólépcső: Ha a kutyád még életében nem látott mozgólépcsőt, vagy nem tudod, ismeri-e, vedd ölbe, legalább addig, míg felléptek és leléptek a mozgólépcsőről. Még a leghatározottabb kutya is meg tud ijedni, ha hirtelen kimegy a lába alól a talaj, ezért célszerű minden esetben felemelni az állatot. A fogak ugyanis becsíphetik a kutya karmát, onnantól pedig be is darálhatják az állat lábát: számos példa volt ilyenre sajnos a közelmúltban is. Amennyiben nagy testű kutyával utazol, akkor keress egy leállított mozgólépcsőt, de előtte ellenőrizd, hogy látsz-e karbantartási munkálatokra utaló jelet! Ha nincs álló lépcső, kérj meg egy alkalmazottat, hogy állítson meg egyet, míg biztonságosan felértek a tetejére. Ez a Széll Kálmán téren különösen jó kondiedzés lesz, ez a leghosszabb mozgólépcső Budapesten…

Vonatos kirándulás:

A vasúti társaságok élőállat-viteldíjat szabnak ki a megtett távolság függvényében, függetlenül a kutya méretétől és fajtájától. Ezt online és a jegyirodákban is lehet igényelni a saját jegyünk mellé. Kézipoggyász méretét meg nem haladó hordozóban a vonaton is ingyen szállítható a kistestű kutya, valamint kutyaszállításra kitalált táskában, amiből nem tud kijönni. Az utazás alatt egyik kutya sem ülhet az ülésen, csak az ülés mellett vagy előtt, illetve a bicikli szállításra kijelölt részen. Szabadon szállítva póráz és szájkosár viselése mérettől és fajtától függetlenül szintén kötelező, oltási könyv minden esetben legyen a táskádban, illetve folyadék és tál a kutya számára a hosszú utakra.

Városi tömegközlekedésen és vonaton is bármikor előfordulhat kisebb „baleset”, ezért legyen nálad megfelelő felszerelés, hiszen a kutyapiszkot a gazdi köteles feltakarítani kedvence után. Reméljük, mindenkinek baleset- és konfliktusmentes utazásokban lesz része!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.