Hogyan szabadulj meg a kutyaszagtól a lakásban?

Imádod a kutyád, de eleged van abból, hogy állandóan minden „kutyás”, még a lakás és a ruhák szaga is? Itt van néhány egyszerű, kutya- és környezetkímélő tipp a kutyaszag-mentesítésre!

Van, hogy a rendszeres és alapos takarítás kevésnek bizonyul, és a frissen takarított lakás ugyan ideig-óráig kutyaszőrmentes marad, a légfrissítők hatása azonban hamar elillan és újra a kutyaszag az úr. Oké, szeretjük a kutyánkat, a szagával együtt, de néha olyan jó lenne egy tiszta, friss illatú lakásba hazatérni, ugye? Néhány egyszerű házi praktikával kiküszöbölhető a probléma.

Szagtalaníts szódabikarbónával!

A szódabikarbóna azért (is) jó, mert mindig van otthon, de ha mégsem, akkor is fillérekért be lehet szerezni a sarki kisboltban is. Nem csak sütéshez, de a lakás tisztításához és szagmentesítéséhez is kiváló segítség. Töltsd kis üvegcsékbe, vagy csinálj szódabikarbónás textilpárnácskákat és helyezd el őket a lakás különböző pontjain. Tehetsz egyet-egyet a szennyeskosárba és a szemetesbe is, hogy tuti legyen a hatás.

Tisztításhoz elég csak kiszórni a szőnyegre/kanapéra, kis ideig állni hagyni, majd alaposan felporszívózni. Fontos, hogy bár a szódabikarbóna majdnem minden anyaghoz kíméletes, először egy kis, nem feltűnő részen teszteld le. Ha a felporszívózás után nem hagyott nyomot az anyagban, bátran nekieshetsz az egész szőnyegnek/kanapénak. Amennyiben kutyád véletlenül bepisilt/bekakilt (balesetek előfordulhatnak), távolítsd el a mellékterméket és a kutyát a helyszínről, szórj a helyére szódabikarbónát, hagyd kicsit állni, majd a padlót/csempét forró, ecetes vízzel mosd fel, a szőnyeget pedig nedves szivaccsal való átdörzsölés után alaposan porszívózd ki az érintett területen.

Tisztítsd ki a kutyád cuccait

Ahogyan a saját ruháidat rendszeresen mosod, úgy a kutyák holmiját sem árt heti, vagy kétheti rendszerességgel kimosni. Sajnos a legtöbb kutyacucc nem mosható mosógépben, hiszen a pokróc(ok)ról a szőr megtapad a mosógép dobjában, onnantól kezdve pedig minden más is kutyaszőrös lesz (ha eddig még nem lenne az), a nyakörvek és pórázok fém részei pedig árthatnak a mosógépek dobjainak.

A kutyafelszerelést amennyire tudod, szőrtelenítsd le, majd áztasd be egy nagy kád meleg vízbe, amibe önthetsz egy kevés szódabikarbónát is (szagtalanít és fehérítő hatással is bír). Hagyd az egészet ázni egy kicsit, addig szelektáld a játékokat. Ami még használható, és megéri az erőfeszítést, egyszerű mosogatószeres szivaccsal mosogasd el, öblítsd le alaposan, és hagyd száradni. A többit azonnal dobd a kukába, hiszen az elrongyolódott labdák és gumicsontok darabjainak lenyelése veszélyes lehet. Az eddigre kiázott kutyafelszerelést gyerekbarát mosószerrel vagy mosószappannal dörzsöld és keféld át alaposan, végül egyesével öblítsd le többször is, és hagyd száradni. Nagyon fontos, hogy gyermekbarát mosószert használj, a legtöbb mosószer ugyanis viszketést, allergiás reakciókat okozhat a kutyáknál, amit előszeretettel vakarnak véresre.

Mosogasd el alaposan az összes kutyatálat, ha lehet, minden étkezés után, de maximum a harmadik alkalomig érdemes húzni. Használj bátran mosogatószert, majd alaposan öblítsd át langyos vagy forró vízzel, mert a kutyáknak nem tesz jót az ott maradt mosogatószer. (Egyébként az embereknek sem).

Légkondicionáló

Amennyiben légszűrőt vagy légkondicionálót, esetleg mindkettőt használsz a háztartásban, érdemes sűrűn cserélni benne a filtert, hogy a lakásban ne csak a kutyaszőrös-kutyaszagú levegőt keringesse, és tovább maradjon friss illatú minden. A tartósan a szűrőben rekedt kutyaszőr egyébként allergiás reakciókat is okozhat – friss levegővel ez elkerülhető.

A fürdés nem csak az embernek való

Léteznek különféle kutya-samponok, melyek használatáról érdemes előzőleg kikérni az állatorvos véleményét. Nem minden kutya szőre és bőre egyforma, így előfordulhat, hogy ami az egyik ebnél bevált, az a másiknak allergiás tüneteket fog okozni. Minden séta és kinti tartózkodás után törölgesd át alaposan kedvencedet nedves törölközővel, különös figyelmet szentelve a mancsoknak, a fenéknek, az alhasi és a hasi részeknek, valamint a fülek környékének.

Alapos fürdetést elég 2-3 hetente alkalmazni, akár otthon, akár kozmetikusnál. A megfázások elkerülése érdekében minden esetben a kutya testhőjénél maximum 5 fokkal melegebb vízben fürdesd az állatot, és annál hűvösebbel sosem. Fürdetés közben kerüld a fejet a vízzel és a kutyasamponnal is, a buksit elég csupán nedves törölközővel alaposan áttörölni. Kutyakozmetikusnál más a helyzet, hiszen ő tudja, hogyan tisztítson profin füleket és szemeket anélkül, hogy ártana vele az ebnek.

Ha mindezt rendszeresen elvégzed otthon, nem kell rá sok időt szánnod, de látványos eredményt fogsz elérni! Heti egy nap, cserébe a hosszan tartó, friss illatért – teljesen megéri, ugye?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.